Докладът на ДАНС бил у Петко Сертов

Борисов иска съд за Станишев, готов да закрие агенцията

Тайнственият получател на секретния доклад на ДАНС за „действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация", „изтекъл" от кабинета на бившия премиер Сергей Станишев, е бил Петко Сертов. Това съобщи"Всеки ден „, като се позова на свои източници. Преди дни оригиналът на секретния документ бил върнат от „лоялния гражданин" Алексей Петров, бивш съветник на председателя Сертов, на настоящия премиер Бойко Борисов.

Експредседателят на ДАНС Сертов е бил заобиколен при написване на доклада, който по различни твърдения е дело на бившия му заместник Иван Драшков. При получаването му Станишев е възложил на някого да се извършат съответните действия. Версията бе потвърдена от бившия главен секретар на МВР Цвятко Цветков, според когото този някой е получил от премиера Станишев доклада и това е най-вероятно председателят на ДАНС, защото другите, които са го готвили, са го заобиколили и са го изпратили на потребителите, според изискванията на закона.

Ако не бъде повдигнато обвинение на бившия премиер Станишев заради изнасянето на доклада от ДАНС, това ще взриви съдебната система, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред БНТ вчера. По думите на Борисов експремиерът няма право на ръка да дава доклада на когото и да било. Според него подобно престъпление се наказва с до 5 години затвор. ДАНС и изтичането на информация от нея отново станаха обект на публично внимание, след като Борисов съобщи, че преди дни Алексей Петров дошъл на крака като „лоялен гражданин" да му връчи неправомерно изнесения доклад на родното ФБР за корумпирани министри, който изчезнал от МС по времето на Станишев. Борисов изрази надежда, че прокуратурата ще успее да се справи с изтичането на информация и че ще има присъди за всеки, който си е позволил да борави не както трябва с класифицирана информация.

Установено е, че докладът е липсвал, когато Сергей Станишев е сдавал поста, заяви Бойко Борисов. Това се е знаело в ДАНС и е било документирано в Министерски съвет. Ако Станишев е дал на някого доклада, който е бил предназначен за него и само той е трябвало да го чете, е можел да се обади на мен и на главния прокурор, който да разпореди арести на всички, които са предизвикали това, заяви Борисов. От ръцете на Станишев този доклад е отишъл някъде и той е човек, който трябва да излезе и да каже на кой го е дал, заяви още министър-председателят. Преди някой да стане премиер, трябва първо да е ходил войник или поне да знае как се работи със секретна секция, коментира още Борисов. Когато секретни документи са изпратени на един човек да ги чете, той трябва да ги държи в служебната си карта. Когато такива документи се пуснат „като на сергия", обществото се обърква, поражда се недоверие към специалните служби и към държавата и това е довело до момент Сергей Станишев да създаде ДАНС.

Ако излезе, че ДАНС е била създадена само да генерира скандали и да създава проблеми, може и да бъде закрита. Надявам се Цветлин Йовчев да се справи с проблемите. Ако ДАНС не си върши работата, излиза, че това е един вид медиен проект, създаден от Станишев всеки ден да се говори за него, каза Борисов. Или ще го закрия, или ще направя коренна реконструкция на службата, която ще отнеме много време, а ние нямаме такова, заяви той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?