4020

Доцент д-р инж Никола Шакев: Инженерната професия е инвестиция в добро бъдеще

Директорът на Техническия университет София - филиал Пловдив е категоричен - безработни инженери няма

- Доцент Шакев, дойде моментът, в който учениците от випуск 2024 и техните родители решават къде да продължат за придобиване на висше образование. С какво Техническият университет ​- филиал Пловдив ги привлича?   

- Изборът на професия и на висше учебно заведение е много вълнуващ за всеки абитуриент. Моят опит показва, че на тази възраст не всички деца са категорични в избора си на професионално развитие. Затова ще кажа и на тези, които са избрали, и на тези, които се колебаят - Техническият университет - филиал Пловдив предоставя  възможности за добър начин на живот. Както в университета, така и след него.  

- Лесно ли се взима диплома в Техническия университет - филиал Пловдив?

- Не, не е лесно, но може да бъде много приятно и полезно за кариерното развитие. Студентите трябва да се мотивират за труд и желание да се отдадат на избраната професия. Постигаме го заедно. Тази година конкуренцията е голяма - кандидатстващите са с около 1/3 повече от миналата година. Това вече говори и за промяна в общественото съзнание и отношение към учението при нас.

- Колко години е обучението при вас?  

- Обучението по специалностите на ниво бакалавър е 4 години. След това има възможност за магистратура, която може да бъде 1 или 2 години. 

- Струват ли си усилията от ученето в Техническия университет - филиал Пловдив? Има ли безработни инженери, учили при вас?

- В последните години не съм чувал наш студент, който иска да работи по специалността, която е завършил, да не е намерил добре платена професионална реализация. Безработни инженери няма. Кариерните възможности са дългосрочни и предпоставка за това е развитието и индустриалната специализация на Пловдивска област. Фирмите от региона се нуждаят от инженерни кадри, които да са наясно със съвременните технологии и изисквания на инвеститорите - български и чуждестранни.

- Студентите ви имат ли шансове за кариера в чужбина? 

- Обучението в Техническия университет - филиал Пловдив ги прави граждани на света. Дипломите на Техническия университет - София се признават в целия свят. Имаме студенти, които работят в СERN, в NASA, работят в "Боинг", в "Луфтханза". 

- Да поговорим за обучението при вас. Доцент Шакев, допускате ли студентите от Техническия университет - филиал Пловдив да грешат по време на обучението си?

- Естествено. Нещо повече, насърчаваме ги да опитват, независимо от грешките, които могат да допуснат. Никой не е застрахован от грешки, но в университета преподавателите са тези, които могат да предпазят студентите от грешки. Учим нашите студенти не само на това как се прави нещо, но и как не трябва да се прави.

- Каква е учебната база, в която учат студентите от Техническия университет - филиал Пловдив? Можем ли да видим най-новите инженерни и софтуерни технологии при вас?

- В последните години успяхме да спечелим инвестиции за най-съвременното оборудване в областта на информационните технологии, информационното инженерство, роботиката, автоматиката, транспортната техника. Имаме уникален аеродинамичен тунел, в който правим изследвания, свързани с крилете на самолети и дронове, перките на хеликоптери и вятърни генератори, аеродинамика на автомобили и други. 

- С какво индустрията е готова да помогне на университета?

- Благодарен съм за доброто сътрудничество с компаниите от индустрията. Помагат ни с изграждане на лаборатории със съвременна техника. Ценим и лекторите от фирми, които водят упражнения на студентите и споделят опит и знания. Организират и семинари на различна инженерна тематика. 

Може ли едно средно българско семейство да си позволи издръжката на студент при вас?

- Ако погледнем на обучението при нас като на инвестиция, то тя се възвръща много бързо - още на първата година или година и половина след започването на работа на завършилия инженер или програмист. За студентите, които не са от Пловдив, осигуряваме общежитие. Даваме стипендии за успех, социални стипендии, както и фирмени стипендии, предоставени от компании, желаещи да привлекат на работа наши студенти след завършването им. С напредване на следването има много възможности за платени стажове и практики. 

- Когато студентите завършат, спомнят ли си за студентския живот с усмивка?

- След завършване студентите ни считат, че тук са прекарали едни от най-хубавите години от живота си. И след приключване на образованието си студентите ни остават общност, която си помага със знания и опит. Връзката им с университета също остава - понякога се обръщат към преподавателите си за нови знания и ги получават. Това не се постига само с изпити и оценки, а с всеотдайност и взаимна подкрепа. 

Полезна информация 

Документи за кандидатстване в Технически университет - София, филиал Пловдив ще се приемат от 20 юни до 5 юли 2024 г., включително по интернет, в зала 4430 в сградата на университета на ул. “Цанко Дюстабанов“ 25 (включително събота и неделя). 

Обявяване на резултатите от първо класиране - 6 юли 2024 г.

Обявяване на резултатите от второ класиране - 13 юли 2024 г.

Записване за попълване на незаетите места - до 20 септември 2024 г.

Повече информация на www.tu-povdiv.bg/прием 

Специалности в Технически университет - филиал Пловдив

Факултет по електроника и автоматика 

• Компютърни системи и технологии 

• Автоматика, информационна и управляваща техника 

• Дизайн и програмиране на електронни системи 

• Електротехника  

• Индустриално инженерство (на английски език) 

Факултет по машиностроене и уредостроене 

• Компютърно моделиране и технологии в машиностроенето 

• Мехатроника  

• Машиностроене и уредостроене

• Транспортна техника и технологии 

• Авиационна техника и технологии 

• Дизайн и печатни комуникации 

• Индустриален мениджмънт  

• Интелигентни системи и изкуствен интелект 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Вътю Т.Панчев

Вътю Т.Панчев

23.06.2024 | 18:51

Нашо си имате меринжеи и айти та , и окономисти , за къф са ви инжелери...

Отговори
0 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?