49

Доц. Сандю Бешев: Трагедията вероятно е след хлъзгане по ръба към Казаните, странно е с втория труп

Вихрен е труден и рисков за изкачване връх дори през лятото, ако времето се развали. А през зимата е много опасен – към него няма кратък път, а е ветровит, времето се разваля бързо, няма никакъв заслон. Това коментира за „Марица“ доц. Сандю Бешев, алпинист, признат историк на родния и световен алпинизъм и планини, автор на над 25 книги на тема планинарство.

Според разпространената официално информация най-вероятно инцидентът е станал, когато туристът е изкачил върха и е започнал да слиза към премката в посока Казаните. Вероятно е решил, че оттам ще слезе по-бързо надолу, тъй като по ръба не е имало много сняг, смята експертът.   

Този ръб обаче е много труден и коварен, особено през зимата, и то във време като сегашното, когато снегът е по-малко, но има заледявания и всяка крачка може да се окаже фатална заради подхлъзване. Навярно при такова подхлъзване е станало падането в улея към Влахина река, предполага доц. Бешев.  

За него е изключително странна появата на втория човек, за когото не бе споменато нищо в продължение на цяла седмица, колкото продължи издирването на Пламен Христов. Никой не се е обадил, че има близък, който също е изчезнал.  

Доста са инцидентите около връх Вихрен. На самия ръб към Казаните има плоча на 80-годишния ветеран бай Георги, починал при опит да слезе от Вихрен и да продължи към Кончето. 

На 20 март 1964 г. на слизане от Вихрен загива известният тогава алпинист Мишо Коцев, направил първото зимно изкачване по стената на Злия зъб в Рила. Заедно с него загиват Ангел Свещаров и Енчо Кузманов. Те минават по същия път като Пламен Христов, както гласи официалната информация – изкачват Вихрен откъм Хвойнати връх и слизат към превала в посока Казаните и Кончето. Там по ръба се откъсва лавина и ги отнася чак долу в долината на Влахина река. 

През 5 август 1954 г. на северната стена на Вихрен загиват трима алпинисти -  Тодор Игнатиев, Валентин Филипченко и Аспарух Атанасов. Това са част от фаталните случаи на пиринския първенец, обяснява доц. Бешев. 

Възможно е причина за трагедията да е и това, че хижа Вихрен през зимния сезон не работи. Вероятно и пътят от Банско е изчистен само до началото на пистите на Шилигарника. Оттам туристът е трябвало пеша да върви до хижа Вихрен, откъдето да тръгне към върха. Така тръгването нагоре става в ранния следобед заради загубата на ценно време, особено в кратък зимен ден, когато се мръква малко след 17 часа, смятат опитни туристи. Всъщност най-малко рисковото изкачване на Вихрен през зимата може да стане, ако се тръгне призори от хижа Вихрен, което явно няма как да стане при сегашния режим.

 

   

 

  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Разбра ли ме

Разбра ли ме

02.01.2023 | 18:40

Сандьо Дано ни липсваш като Тошо Правешки Разбра ли ме бе Сандьо удобния

Отговори
2 1
Студент

Студент

02.01.2023 | 14:13

Симпатяга е Сандю Бешев

Отговори
9 2
Ами да

Ами да

02.01.2023 | 14:36

Жалко,че такива хора са кът,особено при нас

Отговори
8 2
Студент

Студент

02.01.2023 | 16:06

Беше ми преподавател преди много години. Радвам се, че е жив и здрав.

Отговори
6 1

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?