71

Доц. Филип Филипов обяви каква е вероятността за ново по-силно земетресение

Имало е главен трус, може да има афтършокове. Засега няма страшно, би трябвало те да затихнат. Това заяви пред "24 часа" доц. Филип Филипов, специалист по системи за ранно предупреждение по повод земетресението в Егейско море от 5,5-та степен, усетено в Пловдив, София, Благоевград, Смолян, Перник.

Според него причината е дълбочината - на 10 км.

"Колкото по-дълбоко, толкова на по-голяма територия се усеща - обясни той. - Не виждам нищо притеснително. Епицентърът е далеч е от основните градове на България, вероятността да стане нов трус от 5,5, е много малка. Каквото е имало, вече се е реализирало като енергия.

Затова смятам, че трус, който да засегне високото строителство е с много малка вероятност, не би трябвало да има сериозни щети в България.

"Ако си спомняте преди 2 години имаше земетресение на връх Мусала, където никога не е имало и то бе сравнително силно, беше пак средата на януари, около Нова година - обясни той. - Забелязал съм, че по това време в нашия район сеизмичната активност се засилва."  

Съседите навсякъде вземат мерки за системи за ранно предупреждение, ние закъсняваме."

"Добре е, че спряха проектирането на тунела под Шипка, за да се изгради и такава система за ранно предупреждение, тя може да се финансира с евросредства", допълни той. 

България е част о Гигантския Спредиземноморско-Хималайски сеизмичен пояс – втория по големина и потенциал в света, способен да генерира силни земетресения след Тихоокеанския. Съставен от няколко сблъскващи се континентални плочи – Атлантическа, Европейска, Азиатска, Африканска и Индийската субплоча, този сеизмогенен район произвежда над 15% от всички земетресения на планетата. В този контекст създаването на една глобална (или полуглобална-ЕвроАзиатска) система за ранно предупреждение от земетресения и цунами може да бъде силно конкуретно способна на Тихоокеанската такава, смята Филипов.

 

Земетресението е свързано с разклонение на Анатолийския разлом, затова е било усетено чак до гръцката столица Атина. Това пък заяви сеизмологът Евтимиос Лекас.

Над десет вторични труса са били регистрирани след земетресението от 5,4 по Рихтер, което удари днес северната част на Егейско море, съобщи телевизия Скай.

Припомняме, че земетресението се усети и в Пловдив.

Основният трус стана в 13:48 ч. в морето между полуостровите Атон и Ситония.

Повечето вторични трусове са били в интервала 2,6 - 2,9 по Рихтер, но най-силният е бил с магнитуд от 4,5.

У нас трусът беше усетен още в София, Благоевград, Смолян. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?