49

Доброто прави чудеса: Стотици искат да дарят кръв за 17-годишната Александра

Голяма опашка от желаещи за кръводаряване се изви пред центъра на улица „Братя Миладинови“ в столицата. Мнозина са дошли, защото са били шокирани от новината за блъснатото от автобус момиче в София, което има нужда от кръводарители.

„Аз съм познат с Александра Нинова, която беше блъсната от автобус. Ходихме заедно на английски миналата година и случилото се ми повлия емоционално. Исках да направя нещо добро и да даря кръв за нея. За първи път дарявам кръв, но не се притеснявам от процедурата. Цялата тази процедура е нещо хуманно, не трябва да има финансов стимул“, каза Мартин Димитров, познат на пострадалата.

Повечето хора подчертаха, че финансовият стимул не е от значение и че България трябва да вземе пример от други страни, които са създали доста успешна кампания за кръводаряване.

„Статията за момичето, което е прегазено от автобус ме мотивира. Трябва да се увеличи броя на кръводарители чрез кампания. Така е в повечето държави. В Тайланд на всеки три месеца всяка компания дарява кръв. Това може да се направи и в България“, заяви Атанас Тетиков.

„Това, че съм здрав ме мотивира. Имах и ангажименти към "Пирогов". Кампания ми звучи странно, трябва да има други стимули. Финансовите стимули биха помогнали“, сподели Кирил Нешев, който чакаше на опашка, за да дари кръв.

Процедурата не плаши повечето хора. „Дойдох да помогна с каквото мога. Процедурата не може да ми навреди с нищо. Няма нищо страшно и опасно в това финансовият стимул не е от значение“, каза Георги.

„Пирогов“ отправи апел за спешно кръводаряване. 

Всеки ден болницата се нуждае от кръв и кръвни продукти, за да може да оказва своевременна помощ на настанените за лечение пострадали лица. Към днешна дата, повече от всеки друг път, лечебното заведение има необходимост от безвъзмездни кръводарители с кръвна група „А“ (с резус фактор положителен).

Всички желаещи лица, които искат да помогнат на болницата, могат да дарят кръв днес в Националния център по трансфузионна хематология в гр. София на адрес ул. Братя Миладинови №112 в работното време на центъра между 09:00 и 15:00 часа.

Задължително условие е да се упомене, че дарената кръв е за нуждите на болница „Пирогов“. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
?????

?????

23.01.2022 | 19:26

Защо трябва да има призив за кръводаряване,за да тръгнат хората да дават кръв? Къде са държавата,институциите,болниците ,които трябва "рекламират" необходимостта от безвъзмездното кръводаряване.Трябва ли да се случи инцидент,за да тръгнат хората да дават кръв.Не може ли всеки,който може да кръводарява два пъти в годината да го прави без да има случай,просто ей така,за да няма нужда после от такива призиви и по кръвните центрове да има достатъчно кръв за нуждите на болниците.

Отговори
4 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?