2374

Добрите новини за 2022 г.

Добри новини в България има, въпреки че са заключени между (последиците от) войната и кризите, обхванали 2022 г.

В „Марица“ смятаме, че те са много важни, затова събрахме няколко от тях:

Най-добрата новина за България е доброволчеството - невиждана досега активност на граждани и организации, вълна от емпатия и съпричастност. Хиляди хора се включиха в десетки акции в помощ на украинските бежанци, да спасяват наспасяемото в наводнените села в Карловско и Пловдив, да търсят малкия Александър Цветков от Перник, да чистят речни дерета и планински райони, да потушават горски пожари, да помагат на хора и животни в нужда, да развиват и променят средата.

История с щастлив край

Хора от цялата страна се включиха в безпрецедентна акция по издирването на 12-годишния Александър от Перник. Момчето, което страда от аутизъм, изчезна на 11 ноември следобед в местната планина Голо Бърдо по време на разходка с баща си.

Откриването на Сашко се определя като чудо. Според криминални психолози той е оцелял именно заради своята хиперактивност.

Издирвателната операция на Александър обедини цяла България и изкара на показ добрите черти на българите - състрадателност и безкористност.

Сърцат народ, тромава държава

Обилните дъждове, които се изляха на 2 септември в Подбалкана, причиниха невиждани наводнения в 8 села в община Карлово. В най-засегнатите - Слатина, Богдан и Каравелово бяха наводнени близо 400 къщи. Хората за миг изгубиха дома и покъщнината си, а улиците изглеждаха като след апокалипсис - с тонове кал, тиня и дървета, привлечени от планината.

Бедствието отприщи вълна от съпричастност в цялата страна. България реагира с доброволен труд и финансова помощ почти веднага, а държавата реагира малко по-бавно.

В Пловдив е специално и различно

България посрещна стотици хиляди бежанци от Украйна, но в Пловдив, за разлика от други градове, те намериха постоянно убежище. Още от началото на войната украинката Наталия Еллис, заедно с Община Пловдив, БЧК и доброволците посрещнаха нуждаещите се, които сами превърнаха изоставената Белодробна болница във втори дом. 

Красивите млади умове на България връщат самочувствието ни на интелигентна нация

9-годишният Сава Троански от Пазарджик влезе в клуба на най-умните 1% в света на МЕНСА. 

Чаровната Димана Праматарова жъне световни награди по математика.

Радостин Чолаков от МГ „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив успя да спечели втора награда и 5000 евро, представяйки страната ни на 33-ото издание на Европейския конкурс за млади учени EUCYS в Лайден, Нидерландия. Радостин спечели и втора награда от най-големия научен конкурс за гимназисти в света Regeneron ISEF, който се проведе в Атланта, Джорджия. Той бе най-младият български участник, който някога се е класирал за ISEF и получи наградата на ACM (Association for Computing Machinery) и 3000$. Проектът му представя нова невронна архитектура за класификация на данни, разработена с неговия научен ръководител Тодор Колев. Тя вече е включена в библиотеката tsai и се използва активно. 

11-годишният Калоян Гешев от София стана новият световен шампион по умствена скоростна математика за деца до 12 години. На финала в Германия той се изправи срещу 56 конкуренти от 13 страни и успя да спечели най-много точки в оспорвано състезание. Така за втори път в историята на конкурса наградата остава в Европа, а не отива при азиатците.

Стотици ученици от България тази година изумиха света и донесоха медали по природни науки, математика, информатика, космически програми на НАСА и др.

Космическото момиче

Близо сме да имаме първата жена космонавт на България – тя  е само на 19 години и от 4 години Татяна Иванова от Добрич преследва мечтата си - да станe първата българка в Космоса.

Всичко започва, когато е едва на 15 години - тогава печели стипендия за учебнотренировъчен лагер по модел на NASA в Измир, Турция. Година по-късно тя преминава през още един лагер по модел на НАСА - този път в Хънтсвил, Алабама, в САЩ.

През ноември 2021 г. Татяна вече е приета в космическа академия към Project PoSSUM и Международния институт по космически науки - първият проект, финансиран от НАСА, който сертифицира кандидат-астронавти за суборбитален полет.

А през февруари 2022 г. преминава през основополагащия курс – AST 101, след който получава квалификация за следващите 15 курса. Първият, който завършва, е за полет в специален самолет за висш пилотаж – 300 ExtraL, върху който се упражнява по-силно земно притегляне, отрицателно ускорение и нулева гравитация.

Татяна участва и в тестването на разработените от Канадската космическа агенция (CSA) костюми чрез специално компресиране, декомпресиране и проверка на подвижността. А в университета Embry-Riddle е подложена на хипоксия в специални камери.

Световен шампион въпреки условията

В първата почти нормална година след ковид пловдивчани разбраха защо градът им е номер 1 в българския спорт. Е, как защо! Заляхме стадионите и залите с успехи, които много хора, ангажирани с подпомагането на спорта, не очакваха. 

Пламена Миткова покори световния връх на първенството на планетата по лека атлетика в Колумбия, а администриращите бъдещето на спорта под тепетата живеят в миналото и пропуснаха да я поздравят.

Исторически момент за България 

За първи път български кораб потегли на мисия до Антарктида. Така се сбъдна и мечтата на най-усмихнатия изследовател у нас проф. Христо Пимпирев.

Български екип, начело с д-р Петко Динев, участва в мисията "Артемис I" на НАСА. Стартът беше на 16 ноември, когато беше изстреляна най-голямата създавана от човечеството ракета SLS, която изведе капсулата Орион. Българинът създава камерите, заснели изстрелването на ракетата.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?