1553

До дни! 618 000 българи взимат тоалетна хартия и сапун без пари

Говеждо и дамски превръзки предвижда още помощта

Над 618 000 уязвими българи ще получат пакети с хигиенни и материали (тоалетна хартия, сапун и паста за зъби) и хранителни продукти (месна консерва). Авантата е по Програма „Храни и основно материално подпомагане“ за 2021-2027 г.

Раздаването на пакетите ще започне на 11 юни 2024 г. и ще продължи до 31 юли 2024 г. по утвърден график в цялата страна.  С тях ще бъдат подпомогнати всички хора, които са имали право да получат такава подкрепа от април 2024 г. до 7 юни 2024 г., уточняват от социалното министерство.

Основните пакети за едночленните и двучленните семейства съдържат по една месна консерва (говеждо в собствен сос или говежди кюфтета в бял сос) и по една опаковка от различните видове хигиенни материали (тоалетен сапун, препарат за почистване на под, препарат за измиване на съдове, тоалетна хартия, шампоан за коса и тяло, паста и четка за зъби, както и перилен препарат).

Семействата с трима и повече членове ще получат и втори пакет с по още две опаковки от консервите и хигиенните материали. В пакетите, предназначени за семейства, в които към момента на изготвяне на списъците е имало момичета между 15 и 29 г., е предвидено да се добавят и дамски превръзки, поясниха от пресцентъра на МТСП. 

Материали за лична хигиена и поддържане на дома се предоставя за първи път благодарение на Агенцията за социално подпомагане (АСП), която успя да защити по-голям бюджет по програмата през настоящия програмен период. 

Продуктите са закупени от АСП и ще достигнат до нуждаещите се хора чрез бенефициента по операция „Подкрепа“ – Сдружение „Български Червен кръст“ (БЧК), който е отговорен за графика и пунктовете за раздаване. Списъците с правоимащите са изготвени от дирекциите „Социално подпомагане“. 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?