2374

Днес е Вълча луна

Пълнолунието хилядолетия наред е свързано с всякакви вярвания, ритуали и знамения. Днес може и да сме далеч от тях, но много от наименованията им са останали. Като например Вълчата луна, както се нарича първото пълнолуние за годината.

Първото пълнолуние за годината се свързва с мистичната дуална природа на вълка – мъдър и силен от една страна, непредсказуем и див, от друга.

От векове януарското пълнолуние носи името на хищника, тъй като през зимата времето е „диво и непредсказуемо” като него.

Комбинацията между светлите и тъмните му страни е извор на неговата сила. Пълнолунието на вълка е винаги особено. Вълкът е символ на интуицията и осъзнаването на вътрешната ни природа.

Вълчата Луна изгрява в средата на студения зимен период – сезон на застой, когато през деня човекът се е конкурирал с вълка в опитите да си осигури храна. А в тихите и тъмни нощи, озарявани само от Луната, хората слушали тъжния и страховит вой на глутниците.

Индианците вярвали, че вълците доверяват само на Луната своята самотна душа. За тях това било време за завършване и освобождаване от всичко, което е изиграло своята роля и трябва да бъде пуснато да си отиде.

Време за ново начало и нови надежди, които предизвестяват бавното идване на пролетта.

 

Както може и да предположим, наименованието Вълча луна идва от факта, че през мразовития януари хората в Европа и Северна Америка са чували по-силно и по-ясно виенето на вълците. В стари времена те са вярвали, че животните вият от глад.

Днес обаче знаем, че виенето на вълците е начинът им да комуникират, както и да координират ловуването на глутницата.

А че първата януарска луна се нарича по други начини сред различните култури, ни напомнят от Star Walk: китайците я наричат Празнична луна, при келтите тя е Тиха луна, а в южното полукълбо я наричан Житна, Медена, Еленова луна.

Следващото пълнолуние се пада на 16 февруари.

През 2022 г. ще можем да се насладим точно 12 пъти на пълната луна. Последният път, когато е можело да се наблюдават 13, а не 12 пълнолуния, е бил през 2020 г.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?