4020

Джамбазки: Провалът "Шенген" стои като дамоклев меч върху Брюксел

„Провалът по темата Шенген стои като дамоклев меч върху Брюкселската бюрокрация. Това е един от основните, работещите договори за ЕС, един от моторите на ЕС, каквото е свободното придвижване и търговия, каквото е шенгенското споразумение. Благодарение, на което е премахната митническата и граничната проверка между държавите членки и те могат бързо, ефективно и икономически обосновано да произвеждат, да търгуват помежду си и да увеличават своето благосъстояние. Това е смисълът на Европейския съюз в икономически план – Шенгенското пространство. Като махнем пропагандата със знамето на дъгата, остава това – Шенгенското пространство“, заяви Ангел Джамбазки при откриването на шестата конференция „Западни Балкани“, която се проведе в НДК в София.

Няколко държави, заради своите икономически интереси, си измислят абсолютно неверни аргументи и посочват държава, която да ги представя. За мое съжаление, поради историческа носталгия, в случая това е Австрия, която взима ролята на политически изразител на икономическите интереси на управляващите икономически кръгове в държави като Нидерландия, до голяма степен Германия. И Австрия казва „ние не желаем разширяване на Шенгенското пространство, защото идва нелегална миграция“. Само че няма нито един нелегален имигрант, влязъл в Австрия и минал през Румъния или България. На този човек или трябва да са му подарили грешна карта на Земното кълбо, рисувана много отдавна от третокласник, или някой просто го е пуснал там с парашут. Нелегалните имигранти, които се озовават в Австрия не минават по този път. Този аргумент е фалшив и не е верен“, допълни Джамбазки и подчерта отговорността именно на Австрия и Германия за нелегалната миграция.

„Те, в лицето на бившия канцлер г-жа Меркел, произнесоха знаменитата фраза, станала символ на техния провал: „Ще се справим.“ И тя стана: „Няма да се справим.“ И не се справиха! Само че сега се опитват да ни го прехвърлят и пишат на една сметка. И държавите от Западните Балкани, наши приятели, наши съюзници, наши исторически приятели, каквито са народите на Косово, Албания, Босна, Черна гора. Нас ни свързват дълбоки исторически, културни и религиозни връзки. Тези държави плащат цената на политическата битка в Брюксел“, каза съпредседателят на ВМРО.

Няма никакво политическо обяснение и оправдание защо по този начин се провежда разширяването. Или по-скоро защо не се провежда. Защо Черна гора, Сърбия, Босна стоят донякъде на пътя. Кога ще започне да се решава този въпрос. Докога тези държави ще бъдат донори?“, запита той.

Джамбазки подчерта, че тези държави стоят на границата и отвъд нея, което обезкървява техните нации.

„Има какво да се желае по отношение на критериите за спазване на човешки права и право на самоопределение както от Белград, така и от Скопие. Това е основният препъникамък за започване на мащабни преговори за присъединяване на всички държави от Западните Балкани към Европейския съюз. И тук е място да призовем обществениците в Сърбия и Северна Македония да направят така, че да не спъват всички останали. Да не ги бавят, да не губят тяхното време, защото нито Косово, нито Албания, нито Босна, нито Черна гора заслужават да губят политическо време заради поведението на властите в Скопие и до голяма степен в Белград“, каза Джамбазки.

Трансформацията, която се случва в ЕС

„Другият важен въпрос е в какъв Европейски съюз ще се присъединяват държавите от Западните Балкани. Защото ЕС преживява бурна трансформация. Политическата идея за бъдещето на ЕС е меко казано неприемлива и скандална за нас. От Съюз, формулиран от тезите за Европа на отечествата, Европейски съюз на европейските държави, които уважават своите законни интереси и намират начин да живеят заедно, да използват общия пазар за своето икономическо и политическо развитие. Сега, включително през последните дни сме свидетели на трескава подготовка за промяната на този Съюз в нещо различно“, заяви Ангел Джамбазки.

Това не е съюзът, който беше проектиран след края на Втората световна война. Идеята Европейският съюз да бъде превърнат в една пирамидална структура, ръководена от Европейски правителство в Брюксел, което не е избрано, а е назначено. Ръководено от генерални секретари. А позицията генерален секретар е показателна – това беше главата на Централните комитети на комунистическите партии по време на Студената война. Те си представят тази пирамидална структура, която да се ръководи от Брюксел и да е на различни нива – вътрешен кръг, периферия, която сме ние – централно и източноевропейските народи, държави от чакалнята, където те виждат Западните Балкани.“, подчерта Джамбазки.

Ангел Джамбазки обърна внимание на обезпокоителния факт, че в момента стокооборотът в Шенгенското пространство е по-нисък дори отколкото по-време на пандемията с COVID-19.

„Това означава, че икономиката е в рецесия и не работи. И на фона на това неработене бюрократите в Брюксел отговарят с повече регулации и повече данъци. С данък въздух, данък превоз, с данък дизел, с данък каквото ни хрумне. Което повече и повече спира и стагнира икономиката. Нещо напълно необяснимо и неоправдано“, завърши Джамбазки.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
хахо

хахо

03.12.2023 | 11:08

Този проблем е много по-дълбок отколкото се разглежда!

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?