Директорът на "Пирогов": "Категорично е имало взрив!"

"Категорично всичките ни данни за състоянието на кислородоподаващата система са, че тя е била поддържана и изправна." Това каза на брифинг по повод вчерашния пожар в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" Проф. Николай Габровски, изпълнителен директор на болницата.

"В някаква степен вече сме спокойни. Установиха се точно какви са щетите. Специални благодарности към Столична община, която изпрати екип да установи дали има конструктивни повреди по сградата. За щастие няма. Така че в момента започват дейности по укрепване по една от стените, които са били повредени". Това коментира проф. Николай Габровски, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", предаде БНТ.

"Аз няма да мога да дам преди края на разследването информация. Разбира се, има догадки, много изтекла информация. Това, което мога да кажа, че категорично всичките ни данни за състоянието на кислородоподаващата система, са, че тя е била поддържана и изправна. Спазени са всички изисквания. На практика нямаме опасения, че инцидент или нарушена функция са довели до инцидента. По отношения за причината за възникване на този пожар очакваме информация. Възстановена е и дейността на противошокова зала", каза проф. Габровски.

"Има информация за запалена цигара. Тя е включена в медицинската документация. Но не искам да говоря по тази тема, тъй като връзката между едното и другото не е установена и не искам да звучи като обвинение към някого без да имам основание за такова. Нарушения на вътрешния ред имаме много често от пациенти.

Имаме много сериозен проблем с това, тъй като сами разбирате, че ние не можем нито да ги санкционираме, нито да сме по някакъв начин настоятелни в своите искания. Има хора, които имат свои виждания за вътрешния ред в болницата. Категорично е имало взрив. Това е документирано. Има и свидетели, и хора, които са били в близост", посочи още проф. Габровски.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?