Директорът на "Булгартрансгаз": С "Балкански поток" приходите ни ще се увеличат в пъти

"Доставките на газ от Русия се осъществяват успешно през новата входна точка - "Странджа 2", през Турция. Плюсовете от реализирането на този проект са сигурност и икономическа целесъобразност. Това ще се отрази върху крайните цени и върху крайния потребител. С промяната на точката на доставка се спестяват и транспортни разходи. През "Странджа 2" газ получават и Северна Македония, и Гърция". Това каза пред БНР Владимир Малинов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз".

"Считано от 1 януари липсва поток на природен газ по трансбалканския газопровод. Независимо от това нашата система е готова да поеме такъв поток, ако има необходимост... Реверсивният поток, част от концепцията за вертикалния газов коридор, вече е отворен и когато пазарът има интерес и пазарните нива позволяват, може да се транспортира природен газ във всички посоки", допълни Малинов.

Той подчерта, че от 1 януари "Булгартрансгаз" продължава да транспортира газ до Турция:

"Природният газ идва от Турция, минава през нас и се връща обратно в Турция - през "Турски поток" влиза в компресорна станция "Странджа", на българска територия. Ние го реверсираме и по съществуващия маршрут, по който до момента доставяхме газ за Турция, го връщаме обратно в Турция".

Малинов увери, че България и "Булгартрансгаз" ще останат на газовата карта на Европа:

"И след изграждането на "Балкански поток" приходите на "Булгартрансгаз" ще се увеличат няколко пъти. Това, което очакваме с реализацията в по-голям мащаб на "Балкански поток", е приходът от пренос на "Булгартрансгаз" да достигне около 400 млн. лева на годишна база".

Владимир Малинов съобщи, че от началото на функционирането на газовата борса на 1 януари вече има сключени осем сделки:

"Сделките са доста под регулираната цена, одобрена на 1-ви януари. Това означава, че интерес към борсата има. Има регистрирани 14 ползватели. Ценовите сигнали, които се дават от тези сделки, показват, че има смисъл. Освен до либерализация това ще доведе и до по-добри финансови и икономически условия".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?