71

Димо Гяуров: Русия има сериозно превъзходство в Черно море

Турция в момента е основен фактор в региона, от една страна защото разполага с действителни военни възможности в Черно море. Самата Турция има желание и играе съществена роля в процесите, свързани с войната в Украйна и кризата в Черно море. Това коментира в "Денят започва' по БНТ Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

По думите му през последните години НАТО е подценило важността на Черно море и не е компенсирано руското присъствие. Сега Русия има сериозно превъзходство в Черно море, заяви Гяуров.

 
От началото на войната в Украйна Турция ограничава възможността натовски кораби да присъстват в Черно море. Това прави ситуацията неравнопоставена в полза на Русия.

България и Румъния, въпреки че притежават някакъв морски флот, той не е боен, по-скоро е патрулен. Възможно е да бъдат предприети мерки, водят се разговори от страна на Украйна за създаването на коридор, различен от досега съществуващия и базиран на териториалните води на Румъния, България и Турция, каза Гяуров.

По думите му НАТО може да присъства в региона и да осъществява контрол не толкова чрез флот, колкото чрез въздушни средства.

Гяуров изрази увереност, че Русия не би си позволила директен конфликт с НАТО.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Sultan

Sultan

23.08.2023 | 20:13

Че то и сега половината , че и повече Кара Дениз е на НАТО ... Турция , България , Румъния са в НАТО ... Грузия е "неутрална" уж ... Хайде да си спазваме Договорите ... Какво гласи Конвенцията от Монтрьо ?

Отговори
1 1
Тоа

Тоа

23.08.2023 | 11:07

Тоа капацитет пак го изтупаха от прахта и пак започнаха да ни го изтипосват Иначе си го държат във килера чиииифутски като мумия

Отговори
4 4
ИВАНУШКА ГЛУПАКА национален руZZки герой

ИВАНУШКА ГЛУПАКА национален руZZки герой

23.08.2023 | 10:04

Особено впечатляващо е превъзходството на руZZия в подводния флот. През последната година там на въоръжение постъпиха крайцера москва и още 15 други , доскоро надводни кораба.

Отговори
7 6

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?