49

Димитър Керемедчиев празнува юбилей

На 5 януари стилният родопски певец и акордеонист Димитър Керемедчиев закръгли юбилейните 60 житейски години. Роден е през 1963 г. в смолянското село Момчиловци, семеен, с две деца. Голямата любов към народната песен наследява от майка си Велика Николова, която многократно е била канена за певица в ансамбъл „Родопа“, но по семейни причини се разминава със сцената. Ето какво казва за себе си и за красивите родопски песни юбилярят:

"Пея от ученическите си години, а професионално - от 20 години. Роден съм в едно от най-китните родопски села Момчиловци, в което и до днес много от българските традиции са живи. Не мога да си представя, че ще живея някъде извън Родопите. Тук не само че е родното ми място, но всичко ме свързва с величествената Родопа планина. Тази свобода, която ми дава планината, не я усещам на друго място. Бил съм на много места по света, но това, което изпитвам тук, не може да се обясни с думи. Сигурно е така, защото съм закърмен с тази планина. Не мога да го обясня. То трябва да се усети. Смятам, че всеки, който е бил тук, го е почувствал.

Родопската песен сама по себе си е изстрадана и изживяна, затова е и толкова уникална и космическа, бих казал. Тя е пробита с мъката и страданието на родопчани и това я прави толкова въздействаща. Песните са много тежки и много прочувствени, защото са изстрадани. Но мисля, че за да се усети атмосферата и на Родопите и родопската песен, е необходимо човек да има сетивата за това. Необходимо е да има и душа. Човек трябва да е преживял много неща в живота си, за да усети и почувства пречистващото въздействие на тази песен. Необходимо е и сърце да има човек. Неслучайно родопчаните са с широка душа и голямо сърце. Тях поставям на първо място сред българите.

За нас казват, че сме замесени от друго тесто. В нас има нещо различно. Ние сме друг тип хора. Ще кажа само наздравицата, която вдигаме: „Яжте, пийте и добра дума думайте, с добро да се разделим”. За мен смисълът на живота се крие в човешките отношения. Родопчанинът се стреми с всеки да бъде толерантен, да не накърни човека отсреща по някакъв начин. На хората ще пожелая да съхранят преди всичко човешкото в себе си, нека бъдат повече човеци, така ще бъдат по-истински. Нека правят повече компромиси. Да са живи и здрави и да развиват сетивата си за фолклора, за музиката и за човешките отношения", каза Димитър Керемедчиев, който зад гърба си има стотици участия и един издаден албум. От миналата той е щастлив дядо на внуче, което носи неговото име.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?