44

Димитър Главчев ще оглави българската делегация на Срещата на НАТО

Форумът ще отбележи 75 години от основаването на Алианса.

От 9 до 11 юли във Вашингтон ще се проведе Среща на върха на НАТО, която ще отбележи 75-годишнината от основаването на Алианса. В американската столица се очаква да присъстват 36 правителствени и държавни ръководители, пише actualno.com.

Българската делегация ще бъде водена от министър-председателя и министър на външните работи Димитър Главчев. В нея ще участват още министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министрите на външните работи Мария Ангелиева и полк. Невяна Митева, както и заместник-министърът на отбраната Аделина Николова.

Срещата на върха ще се проведе на фона на продължаващата трета година руска военна агресия срещу Украйна и ще отбележи значимостта и ролята на НАТО в настоящата среда на сериозни предизвикателства пред сигурността. Очаква се да бъдат взети решения, свързани със засилването на сдържащия и отбранителен потенциал на Алианса, продължаването и институционализирането на политическата и практическа подкрепа за Украйна, както и задълбочаване на отношенията с партньорите на НАТО от Индийско-тихоокеанския регион.

В рамките на форума ще бъде проведено заседание във формат съюзници, заседание на Съвета НАТО - Украйна с участието на президента на Украйна Володимир Зеленски, както и партньорски формат с индийско-тихоокеанските партньори Австралия, Нова Зеландия, Япония и Република Корея и с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия.

Според информация от правителствената пресслужба, президентът Румен Радев е получил покана за участие в Срещата на върха, но е отказал да присъства. Вместо него българската делегация ще бъде водена от министър-председателя Димитър Главчев.

Срещата на върха на НАТО във Вашингтон се очаква да бъде ключова за бъдещето на Алианса и за сигурността в Европа и света. Тя ще потвърди единството и решимостта на съюзниците да продължат да се противопоставят на руската агресия и да подкрепят Украйна. Същевременно ще бъдат обсъдени и мерки за укрепване на отбранителните способности на НАТО и за задълбочаване на сътрудничеството с ключови партньори като страните от Индийско-тихоокеанския регион.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?