2374

Димитър Аврамов, политолог: ИТН ще се разпадне, търси се новият златен пръст

Прогнозите в тая коалиция, в която няма общи виждания по много въпроси,  са много рискови. Всяко решение е въпрос на тънък баланс. Очевидно е, че Слави Трифонов и ИТН имат грешни виждания по отношение на членството на Северна Македония и нейното бъдеще в ЕС. Те гледат към миналото, докато друга част от българското общество, вероятно и ПП, гледат към отношенията с РСМ през призмата на бъдещето.

Истината по отношение на Скопие е една-единствена - България няма право на никаква цена да спира членството на друга държава по пътя ѝ към ЕС. Това е болезнената истина, която трябва да се осъзнае.

Излизането на ИТН от коалицията е формален акт. Лошото е, че няма политически аргументи в това, което казва Слави Трифонов, това е патос, какъвто чуваме в народните песни. Това е проблемът на Трифонов. Не съм сигурен, че депутатите на ИТН ще са доволни от решението му. Не е изключено такова решение да доведе до разпад на "Има такъв народ".

Слави Трифонов не излиза от кабинета, защото много обича Македония, а вероятно защото са искали бюджет за някое от министерствата си и не са го получили. Слави Трифонов се превърна от обичан певец в обикновен политик.

Не е невъзможно да управлява правителство на малцинството - ГЕРБ имаха такова правителство доста време. Реална хипотеза е да се завърти парламентарната рулетка и да отидем на опит на реализация на втори и трети мандат в рамките на този парламент. Друга реална възможност са предсрочни парламентарни избори наесен.

 Би било лошо, ако правителството трябва да оцелява във властта с  политически рекет.

Виждали сме как при ГЕРБ златният пръст осигуряваше комфорт на малцинството. Корупционно малцинство е възможно в това НС, каквото имаше при ГЕРБ.

Избори в рамките на тази година са също възможен вариант. Ако ПП загубят властта, е много вероятно правителство тип "Беров" - къде с явна, къде със задкулисна подкрепа на ГЕРБ, ДПС и ИТН.   

Що се отнася от възможността на силно представяне на „Възраждане“, всяка нишова крайна политическа партия си има таван на политическа подкрепа. И ако при тях не е достигнат, той скоро ще е достигнат. "Възраждане" са разрушителна политическа партия, гледат на североизток към Москва и към миналото, не към бъдещето, това не е пътят за развитие на българското общество.  

Категорично няма рискове пред стабилността на страната. България има стабилна икономика и стабилна политическа система. Не трябва да сме притеснени от каламбурите във властта, това е борба за власт.

България не е в позиция да е притискана по отношение на Северна Македония. Партньорите ни не разбират как действаме. Не разбират защо казваме, че не искаме да помагаме на Украйна, докато помагаме де факто. Другата част от Европа не разбира начина, по който лъжем, защото си мислим, че така трябва. Проблемът на Слави Трифонов, Нинова, Борисов и всички наши политици е в това, че се опитват да си представят как хората ще ги харесат повече. И се опитват да усукват, за да получат по-висок рейтинг. И не казват простите неща такива, каквито са. Затова сме се докарали дотук. България не изглежда добре пред другите страни в ЕС.

Това не може да се оправи с едностранни ходове. Българското общество има много важно решение за вземане - да произведе автентично политическо лидерство, а не да подкрепя партии, които базират политиката си на лъжи и митове.

Но в никакъв случай  ПП не трябва да се натоварва с политически товар, какъвто там липсва. Това е стихийно структурирало се политическо образование. То следва политическата траектория на НДСВ, без да има цар обаче.

По сходен начин се случиха - хора, които твърдят, че са учили в добри училища, знаят всичко, говорят високопарно и ги подкрепяме, защото ситуацията в страната го налага, защото всички предишни са се провалили. Т.е. провалът на ГЕРБ, ДПС, БСП, ДБ и ИТН не означава успех за ПП, а печелене на време. Политическата ни система е така устроена, че непрекъснатите провали създават необходимост от поява на нещо ново. Очевидно скоро няма да излезем от този сюжет.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Няма

Няма

09.06.2022 | 09:43

Да се разпадне. Напротив. Единствените които работят в този парламент са те. Останалата сган само имитира. А ПП въобще не знаят защо са в НС.

Отговори
2 3
Сволош

Сволош

09.06.2022 | 09:02

Тоя аналлизатор говори като член на ПП политбюро

Отговори
5 4
Будист

Будист

09.06.2022 | 08:25

Няма по-красив и повратлив златен пръст към момента от Кондомоподобният!

Отговори
3 1

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?