49

Деси Радева написа коментар за ибрикчии и еничари, озвучи го с Таркан

"Знаете ли, че в Османската империя за главни ибрикчии са избирали главно еничари?! Сигурно и любов е пламвала." Това написа в профила си във фейсбук президентската съпруга Десислава Радева.

Посланието й е допълнено от песента на Таркан Kuzu Kuzu (Агне агне)

Еничарите са били най-жестоките войни в Османската армия. Еничар значи нов войник. Те са били от християнски семейства, насилствено вземани от родителите им чрез т.нар. кръвен данък и обучавани във вярност на султана. Нямали са скрупули дори да убият истинските си родители.

Ибрикчия е служител на султана, който сам извършва действията по подмиването и подсушаването на задните части на господаря си. Поради големината на свитата от ибрикчии, впоследствие се създава и длъжността „Главен ибрикчия“, който е и едно от най-доверените лица на султана. Човекът на върха на империята, султанът, е имал не един или двама ибрикчии, а цяла „сюрия“, предвождана от „Главния ибрикчия“ – същински жрец в „храма“ на султана. Съществуват твърдения, че за голям период от време за главни ибрикчии са избирали главно еничари. 

В песента лирическият герой на Таркан е съсипан от мъка заради раздялата с любимата. Не може повече да издържа това положение. Готов е да се върне при нея кротък като агънце, ако тя му прости.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Западняк

Западняк

29.05.2023 | 23:20

Тая да се подмие, защото никаква любов няма да се върне, както смърди.

Отговори
4 3
Батко

Батко

29.05.2023 | 19:22

Тая русофилистичка па взе, че се изказа!

Отговори
6 4
дедо Байдън

дедо Байдън

29.05.2023 | 22:22

ела да ми подмиеш памперса!

Отговори
0 2
Деси Радева, както винаги,

Деси Радева, както винаги,

29.05.2023 | 18:35

е право в десятката!

Отговори
3 8

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?