71

Депутати спират "Лукойл" да изнася горива

"Лукойл Нефтохим" няма да може да изнася горива според приетия на първо четене закон от енергийната комисия, внесен от ДПС.

Депутатите от енергийната комисия спират "Лукойл" да изнася горива. В сряда те обсъдиха законопроекта на ДПС, с който се предлага износът да се забрани, и го подкрепиха на първо четене, пише "24 часа".

По време на дебатите вицепремиерът Христо Алексиев и министърът на икономиката Никола Стоянов заявиха, че ако рафинерията в Бургас не може да изнася, ще трябва да спре работа. Причината - при преработката на нефт се получавали и продукти, които не се потребяват у нас и отиват за други държави. Ако това се спре, складовете на "Лукойн Нефтохим" щели да се напълнят и заводът нямало да може да работи заради технологични причини.

От финансовото министерство пък посочиха, че приетият от ЕС регламент за ембарго на руския нефт не забранява на България да изнася горива. След преработката на нефта в бургаския завод горивата се считали с произход България и нямало проблем да бъдат изнесени.

Тезата, че рафинерията в Бургас ще спре, бе застъпена и от Драгомир Стойнев от БСП, който обяви, че партията му няма да подкрепи внесения законопроект.

Рамадан Аталай обаче ги репликира, че с внесения закон ДПС няма намерение за спира работата на рафинерията, а целта е да се спазват правилата. И посочи, че България е получила дерогация за руския нефт, за да може да осигури горива за вътрешния пазар, а не с тях да се търгува навън.

Ивайло Мирчев също заяви, че няма риск "Лукойл Нефтохим" да спре. Дори от ДБ щели да внесят законови текстове, които да позволят на държавата да поеме оперативен контрол над рафинерията като обект от националта сигурност, за да може да се гарантира нейната работа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Ко НЯЩУ НАЛИ

Ко НЯЩУ НАЛИ

30.11.2022 | 22:43

Я шъ почна да съ плацикам във ваната само със бензин и дизел щото шъ станат по ефтини от умиралната вода НАЛИ Бя НАЛИ И Кромид няма да мъ фати НАЛИ Бя НАЛИ

Отговори
0 0
Дии

Дии

30.11.2022 | 21:03

Браво! Браво на ДПС за хубавия законопроект. Браво на депутатите подкрепили го. Най после едно проевропейско предложение.

Отговори
2 3

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?