3906

Денков: Балканите могат да се конкурира със западните държави, дори с Китай и САЩ

"Преди време започнахме процес, свързан с промяната на начина, по който да гледаме на нашия регион на Балканския полуостров, да гледаме на него като на един световен регион, който да може да се конкурира със западните страни, да се съревновава с Китай, със САЩ. Нещо, което някои щяха да сметнат за шега преди 10 години, но вече е постижима цел.

Това е нещото, което трябва да направим, да покажем, че се развиваме заедно, защото Европа е силна, когато всички нейни региони са силни". Това каза министър-председателят Николай Денков в своето приветствено слово на провеждащия се днес информационен ден за финансиране на високотехнологични научни изследвания и иновации на Европейският съвет по иновации, в сътрудничество с Министерството на иновациите и растежа (МИР).

Премиерът изрази своята признателност към програмите, които са подкрепили развитието ни, в сътрудничество със западни университета и научни центрове, така че да е възможна конкуренцията със западните страни.

"В това е силата на Европа – да можем да се развиваме заедно", подчерта премиерът Денков, цитиран от БТА.

“Да, постигнахме голям напредък, но ако не надградим стореното дотук, няма да бъдем успешни. Това се иска от нас през следващите години – да бъдем по-бързи, по-силни, по-конкурентни, да бъдем в много по-голяма степен отворени за сътрудничество с тези, които са около нас в Европа. Тогава ще бъдем успешни във всяко наше начинание", каза в заключение Николай Денков.

За него днес България е напълно различна от това, което е била преди 10 години, когато по-малко от 10 процента от децата в страната са били запознати със значението на думата "предприемачество".

"Благодарение на подкрепата на ЕК, благодарение на личните усилия на мнозина в страната, този манталитет е вече напълно променен", изтъкна още министър-председателят.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Тони

Тони

29.01.2024 | 18:56

Сапунджиев къде ни слага,той самия е подигравка на природата,може да се съревновават само с Китай по разтрел на корумпираните политици

Отговори
1 1
Особено по линията на

Особено по линията на

29.01.2024 | 15:39

Особено по линията на Бедност! И Перфектното Законодателство!

Отговори
3 1
Шшшей

Шшшей

29.01.2024 | 15:35

Дайте от това, което шм-ркате горе. Бахти изчаткалите

Отговори
4 1
Ники

Ники

29.01.2024 | 15:01

Mouse !

Отговори
3 1
Пловдив

Пловдив

29.01.2024 | 14:45

Хахахах хахаха

Отговори
4 1
Какво ли

Какво ли

29.01.2024 | 15:40

Какво ли е пил този?

Отговори
3 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?