71

Ден за размисъл - забранена е предизборната агитация

Днес е ден за размисъл. Съгласно Изборния кодекс (ИК) от 00:00 часа на 1 октомври до приключването на изборния ден в 20:00 часа се забранява предизборната агитация.

Изборният ден може да бъде удължен до 21:00 часа, когато пред секцията има негласували избиратели.

Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината си.

На социологическите агенции се забранява да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите, под каквато и да е форма, 24 часа преди изборния ден до обявяване края на изборния ден на територията на страната, според ИК.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. Ако секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява - при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерството на вътрешните работи.

Агитационни материали се изготвят и разпространяват от кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети само по време на предизборната кампания. Всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава и трябва да съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление. До края на изборния ден е забранено унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в кодекса ред, пише още в ИК.

Санкции

 
Ако агитационен материал бъде поставен извън рамките на предизборната кампания, този, който го е поставил подлежи на санкции. Според ИК на лице, което наруши забраната се налага глоба или имуществена санкция в размер от хиляда до три хиляди лв. Когато нарушението е извършено повторно, глобата или имуществената санкция е в размер от три хил. до 10 хил. лв.

При нарушение на правилото за премахване на агитационни материали по установения ред от ИК, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от хиляда до пет хил. лв.

За оповестяване на резултатите от проучвания за изхода от вота 24 часа преди изборния ден до неговото приключване, на лице, което наруши разпоредбите се налага глоба или имуществена санкция в размер от две хил. до пет хил. лв. Когато нарушението е извършено повторно, глобата или имуществената санкция е в размер от пет хил. до 10 хил. лв.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Булгаристанската шорошоядска "демокрация"

Булгаристанската шорошоядска "демокрация"

01.10.2022 | 15:16

За който и да гласуваш, все Херо Мустафа получаваш!

Отговори
1 1
Айше

Айше

01.10.2022 | 11:40

Тук в маалата някакъв щял да дава копейки

Отговори
2 0
Осман Октай

Осман Октай

01.10.2022 | 11:31

Октай пред Фрог: Търси ли някой отговорност за престъпленията на социологическите агенции? ПП ще е първа Вчера остро реагираха в една петричка медия, като казах, че социологическите агенции извършват престъпления с тези подвеждащи анализи. Това каза пред Фрог нюз бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай. Съжалявам, че ще го кажа, но миналата година и на изборите през юли и през ноември, даваха между 5-10 процента преднина на ГЕРБ. Това се отнася за всички социологически агенции, без изключение. Тогава в медиите публично опровергах техните резултати и казах, че първо ИТН ще е победител , а след това ПП. От тогава досега не чух те да се извинят на избирателите, че са ги подвели и са дали неверни резултати. И сега се питам - кой лицензира тези социологически агенции?! Някой търси ли им отговорност за изборните престъпления, които правят? Дори нямат достойнство да излязат и да се извинят, когато не са познали резултатите. Или тези агенции единствено биват използвани в една или друга посока да участват в предизборната кампания с манипулативни данни! Сега на тези избори, в началото бяха колебливи заради манипулациите от миналата година. Днес виждам една съгласувана атака, как дават близо 10 процента преднина на ГЕРБ. Като човек, който е правил много избори, си правя следният извод - самият факт, че дават едни и същи резултати в полза на задкулисните политически формации, показва, че те са координирани помежду си и са напълно манипулативни. Не зная и нямам информация в нито една европейска държава дали социологическите агенции могат да излизат с данни ден преди изборите. Доколкото ми е известно дори в някои държави нямат право да излизат с проучвания. Или проучванията им трябва да излизат 10-15 дни преди датата на изборите. Ако днес бяха посочили не ГЕРБ, а ПП за водач, представете си какъв вой щеше да има срещу тези данни. Защото ПП не е формация, която обслужва задкулисието. Това означава, че нашите агенции са подвластни на задкулисието, което обслужва ГЕРБ и ДПС. И забележете, някои от агенциите си оставят вратичка, като казват, че тези резултати могат да бъдат променени, защото има 15-20 процента избиратели, които се колебаят дали да гласуват за ПП и могат да изравнят резултати и да изпреварят ГЕРБ. Моят опит, анализирайки изборната ситуация, показва, че ПП ще е първа политическа сила и ще има 5-10 мандата повече, отколкото ГЕРБ.

Отговори
1 2
На практика политическата криза се нарича Бойко Борисов

На практика политическата криза се нарича Бойко Борисов

01.10.2022 | 11:09

Никоя партия не пожела да прави правителство с ГЕРБ, които на два пъти получаваха мандат за съставяне на правителство – веднъж като победител в изборите (април 2021), веднъж като втора политическа сила (юли 2021). Сега говорителите на ГЕРБ като Тома Биков наричат положението си да са изолирани „политическа криза”. От нея трябвало да се излезе с компромис от партиите. Компромисът, както го разбират в ГЕРБ, е другите партии да приемат отново Бойко Борисов и да заметат следите от неговото управление. Да направят коалиция с него, да не го закачат, да не бъде преследван съдебно, което веднага ще се случи при една смяна на главния прокурор и съдебна реформа. На практиката политическата криза се нарича Бойко Борисов. Брутални корупционни скандали, които прокуратурата не разследва, за да не засегне лично него или неговото управление въобще. Фасадна демокрация – зад демократичните процедури и избори седи личният избор и воля на Бойко Борисов. Агенции, служби, съдебна власт – всичко се избира и оглавява с личното одобрение на Борисов и изпълнява лично негови поръчки – тоя да се „опраска”, оня да се „смачка”. Партия и власт построена на принципа на мутренските групировки. Който смята, че ГЕРБ имат хора с опит и експерти, да си спомни, че министри бяха Данаил Кирилов (т. нар. Барни Ръбъл), т. нар. Деси (Атанасова), Цецка (Цачева), Теменужка (Петкова), Влади (Горанов), Николина Ангелкова и множество знайни и незнайни калинки по бордове и институции. Всички те са обединени около вожда и основната им задача е да изпълняват поръчките му.

Отговори
2 1
По-добре да не оставим България на лумпенизираните агитки

По-добре да не оставим България на лумпенизираните агитки

01.10.2022 | 09:37

Мой приятел каза тези дни: "Този път без мен, няма да гласувам". Тръгнах да го разубеждавам и се получи голяма ирония. Той бе много въодушевен през последните 2 години, обяснявайки ми как тая или оная партия ще промени България; отвръщах му, че нищо няма да променят, а много приличат на старите, които навремето пак го въодушевляваха. Сега аз, хулителят на партиите, чух от него собствените си аргументи. Социологическите агенции до една прогнозират, че много българи ще постъпят като приятеля ми. В неделя ни очаква може би най-ниската избирателна активност за последните 30 години. Тя би била напълно логична с оглед на умората и разочарованието. Но моят приятел и милионите като него ще постъпят грешно. Няма никаква гаранция, че с гласуването ще помогнат на България и себе си. Но е сигурно, че ще навредят. На първо място, защото изборите така или иначе ще излъчат депутати, процедурата за формиране на власт ще се задвижи. Ще се случи благодарение на най-твърдите електорати, на лумпенизираните агитки. Те всеки ден са пред очите ни благодарение на социалните мрежи. Затова не е трудно да ги преценим. Това не са свободни граждани. Те са воини на съответната партия, лидер или идея. За тях доброто и лошото е пречупено през автора на постъпките - ако са "нашите", всичко е окей; врагът ли е - обратно. Борят лъжата с лъжа. И бясно се нахвърлят да боготворят или унищожават. Те никога не са разочаровани, никога уединени, никога търсещи. Те са правоверни, готови да убиват различните (добрата новина е, че в наши дни по нашите географски ширини могат да го правят само на думи). На тях ли следва да бъде оставена България? На тази ненормалност? На тази неграмотност? На техните чувства, мисли, мечти?... На второ място следва да се отчете, че страната наистина се намира в уникално трудна ситуация. Да оставим международното положение, което наистина е плашещо... Трудно е и заради самият факт, че препускаме от избори на избори и служебни правителства. За всеки нормален човек е ясно, че в тази ситуация доброто решение за България е стабилната власт - поне средносрочна. Отказ от гласуване обаче носи огромната вероятност да подсече из основи каквато и да е власт Как се управлява, да кажем, с подкрепата на една седма от хората с право на глас? Никак, с приключването на вота ще стартира следващият. Но има и по-лош сценарий. Той е от пепелището да полети нов политически урод - я под формата на месия (след цар, генерал, чалгар...), я като чудодейство (Велико народно събрание, промяна на президентските правомощия и т.н.). Това би било поредното търсене на щастие след смяна на формата; промяна чрез щракване с пръсти. Няма по-подходяща среда за раждане на този урод от политиката, в която хората отказват да участват. Знам възраженията: ама защо да съучастваме на партиите, еднакви са, нямаме избор... Трудно може да се опонира на подобни твърдения. Само че има нещо изначално сбъркано в тях. Разочарованието е породено от неоправданата надежда Обезверяването - от излъганата вяра. Ето го проблема - повечето българи отдават на партиите част от себе си, предоставяйки им вяра и надежда; така резонно след провала им се чувстват наранени, отказът от гласуване се явява като наказание за изневяра на любим. И политиката в крайна сметка се превръща в свещенодействие - "или-или", "този път вече ще", "няма да"... - неизменно пределна ситуация. Но най-после следва да се разбере, че нищо пределно няма в нея. Никаква вяра и надежда не трябва да се дава на партиите! Никакъв ентусиазъм, никакви емоции! Те провокират утопии. Към политиката следва да се подхожда с минимални очаквания, а към самото гласуване - като при избор на водопроводчик. Капе тръбата, просто следва да повикаш някого - тривиално, проза...; ако е некадърен, слагаш кофа - до следващия път, когато викаш друг. Адски тъпо е да даряваш вяра, надежда и любов на водопроводчик Тъпо е и да не го викаш въобще. Така аз, който не съм обезверен, понеже никаква вяра не съм подарявал, и нищо огромно не съм очаквал, ще повикам водопроводчика като всеки път. Считам изборите за комунална услуга, която по-добре да се ползва. Моят приятел няма да гласува, наранен след свещенодействие с ВиК. Мисля, че моите възприятия по-малко вещаят наводнение. Освен това е много спорно дали съвсем нищо не се променя у нас. Ето, машинното гласуване например елиминира невалидния вот. Този вот бе едно от средствата за манипулиране на резултатите. Казвам го като човек, който не бе убеден привърженик на машините. Но сега няма как да отрека очевадностите. Разни хора упорито твърдят, че машинният вот може да се хакне централно. Но дори да са прави, това не е по-различно от хакване на софтуера, с който и преди се обработваха протоколите. Истината е, че премахването на хартията намали байганьовските способи А това прави изборите по-честни, което е още един мотив да се гласува. На сергията този път има цели осем формации с шанс за парламента. Кухо звучат оправданията "нямаме избор". Вярно е, че изборът изглежда като предпочитание за най-малкото зло, но така си е по принцип. Изборите винаги навсякъде са избор на най-малкото зло. И ако довчера страдахме от заблуди, благодарение на интернет трябва да сме погледнали, че и в развитите демокрации е същото. Политиците са еднакви навред, само дето едни общества в този момент от историческото развитие са 100 години пред други (1789 г. - 1878 г и т.н.). Изоставането няма да се навакса с негласуване. Но при малка кошница, каквато следва да носим, дори у нас може да забележим еволюционни натрупвания. Например ние вече не се терзаем може ли монархията да ни избави от мъките. Знам, че въпросът е погребан, изглежда нереален за по-младите, но в това му е красивото - през половината преход бе животрептящ. Като стана дума за младите... - да не гласуваш е все едно да оставиш бъдещето на децата на самотек, защото тъй и тъй ще срещнат разочарования в живота. Осемте партии носят още нещо положително, което, като го нямаме, мечтаем за него - представителността Многото формации може да се окажат непродуктивни за съставяне на власт, а може и обратното - отговорът е неизвестен. Но с оглед на представителността, има шанс да се получат едни добри избори. Защо да го изтърваваме? Мнозина отказват да ходят на изборите, понеже икономическите и политическите перспективи за страната не са добри. Не са розови и за самите партии, защото, ако се получи някак управление, то ще е на цената на гигантски техни предизборни лъжи. Никой не ще да гласува за лъжи, да им асистира. Но колкото и странно да изглежда, неучастието е услуга на същите тези лъжливи партии. Защото тяхно е задължението да търсят добри перспективи, да се променят. Ако хората тъй и тъй пасуват, защо да го правят? Отделно от това партиите, и 10% активност да има, пак ще направят лъжовните си коалиции. Затова - гласувайте, а после им търсете сметка! Не ги жалете!

Отговори
2 1
Като не можем да мислим

Като не можем да мислим

01.10.2022 | 09:07

Да питаме путин и ердоган за КОЙ да гласуваме!

Отговори
1 2
То досега все се мислеше

То досега все се мислеше

01.10.2022 | 09:05

Та затова подкрепяхме крадци и българофоби. Да подкрепим ДЕЦАТА ни!

Отговори
2 1
тролчо

тролчо

01.10.2022 | 12:31

Като чета какви *мисли* пускат тук,в деня на размисъл,ми е ясна и медията,и *мислителите*!

Отговори
1 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?