Ден преди конгреса на БСП няма конкуренти на Станишев

Ще остане ли Сергей Станишев лидер на БСП. Това е основния въпрос, който си задават социалистите вече четвърти месец, след разгромяващата загуба на парламентарните избори. В неделя, когато ще се проведе заседание на 47-мия Конгрес на столетницата, ще стане ясно кой ще е председателят и каква политика ще води партията. Макар да липсва точка в дневния ред на висшия партиен форум за избор на нов лидер напълно е възможно с извънредна точка да ес включи предложение за лидерско състезание и дебат, и ако конгресът го одобри, такъв ще се състои, заяви вчера секретарят на ИБ на БСП Антон Кутев. Той допълни, че засега няма нови официално заявени кандидати за поста председател на БСП.

Веднага след изборите вътрешната опозиция в столетницата поиска оставка на Сергей Станишев. Преди дни двамата членове на Изпълнителното бюро Румен Овчаров и Румен Петков откриха огън по лидера и обявиха, че на БСП й трябва нов водач, биткаджия. На Станишев се опълчиха още устатата бивша депутатка Татяна Дончева, Янаки Стоилов, Младен Червеняков, Георги Кадиев, Красимир Премянов, Костадин Паскалев, Георги Близнашки, Добромир Гущеров.

Според социалисти, ако в неделя не се стигне до избор на нов председател, ще бъде насрочен нов извънреден конгрес през пролетта, като дотогава ще се мине през пълен отчетно-изборен цикъл в местните структури. Има вариант Станишев да бъде оставен като лидер до пролетта, след което да бъде сменен. Това обаче според критиците му ще означава агония за БСП още няколко месеца.

"Марица" разбра, че пловдивските социалисти не са решили официално дали да подкрепят Станишев или да гласуват против него. Въпросът за лидера не стои на дневен ред, необходим е дебат за политиката на партията и използването на потенциала на БСП като масова, лява партия, коментираха местни активисти. 26 делегати от пловдивската организация ще присъстват на конгреса в неделя. От областта представителите са 52-ма.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?