2374

Демерджиев бесен: Опазването на границата е национален проблем, не само на МВР

Опазването на границата е национален проблем. Това трябва да е приоритет на всички институции в България, не само на МВР. Това заяви пред журналисти във Варна министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"Забравят се бързо минали неща. Сега много интересни въпроси се задават за начина, по който се охранява границата, а не се задават въпроси каква е оградата на тази граница", посочи Демерджиев по повод случая "Локорско", при който 18 мигранти бяха открити мъртви в камион край София, а 34 други бяха настанени в болница.


"Не се задават въпроси и защо за 10 години никой не намери да обезпечи технически 110 км от 250 на границата. В момента ние сме принудени да правим това и го правим с много енергия. Никой не задава въпроси и защо не са оправени пътищата около границата, както и защо 2000 гранични полицаи бяха съкратени и там се полага извънреден труд от сили на полицията и армията. Това ли е доброто опазване на границата, или начина, по който се подхожда в момента", допълни той. 

Вътрешният министър обърна внимание и на две много важни обстоятелства. 

"Първо, не може да се сключват споразумения с по 5 месеца лишаване за човек, който два пъти сме залавяли за каналджийство. На този човек, ако му беше наложено нормално и адекватно наказание, ако не беше сключила прокуратурата споразумение с него, той нямаше да бъде на пътя и нямаше да вози тези мигранти. За сходно престъпление двама български каналджии в Гърция бяха осъдени общо на 62 години затвор", допълни той. 

Демерджиев каза още, че тази седмица предстоят разговори за техническата помощ която ще получим от ЕК.

"В момента имаме безпрецедентна подкрепа от Европейската комисия, включително и финансова такава, включително и тази седмица предстоят разговори за техническата помощ, която ще получим. Тя ще бъде в безпрецедентни размери", каза вътрешният министър.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Деян

Деян

20.02.2023 | 17:59

Хората не са прости, трудно ще ги излъжеш. С тези лъжи опозори и президента Радев.Той те сложи на този пост и ако ти лъжеш значи и Радев е такъв!

Отговори
2 3
АДВОКАТ

АДВОКАТ

20.02.2023 | 13:06

Този лъже и маже като типичен адвокат!

Отговори
4 3
ХЕХЕХЕХЕ

ХЕХЕХЕХЕ

20.02.2023 | 11:35

По тази логика, лечението на населението е национален праблем, не само на лекарите.

Отговори
6 3

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?