46

Дъщерята и внучето на украинския посланик остават в България

Сякаш напускам своята родна страна, сподели той

От началото на войната в Украйна вече мина почти една година. Русия нанесе първия удар на 24-ти февруари 2022 г. Посланикът на Украйна в София Виталий Москаленко, който скоро ще се прибере в родината си, има интересно виждане как да е полезен на страната си.

„Не съм си мислил, че мисията ми в България ще приключи по този начин. Кой си мислеше, че ще започне война? Макар че руско-украинската война, която тече в момента, беше започнала още през 2014 г. С нахлуването на руснаците в Крим, с престъпната анексия на Крим, както и с нахлуването на руските войски в Източна Украйна”, каза посланикът пред Нова телевизия.

Москаленко напуска България на 1 март. През мандата си казва, че е направил всичко възможно, за да бъде полезен. За новия посланик на Украйна в страната ни Олеся Илащук, той обясни: „Аз не я познавам нито лично, нито задочно”.

Той подчерта, че на негово място у нас идва „човек, който има огромно желание и възможности” да продължи дейността, която са провеждали и започнали с началото на войната. „Вярно е, че не е дипломат от кариерата. Има обаче статистика, според която резултатността на хора, които не са били близки до дипломацията, е значително по-висока, в сравнение с професионалните дипломати”, смята посланикът.

На въпрос какъв сигнал към България е това, че следващият украински посланик е човек, който не е дипломат от кариерата и има информация, че по образование е сексолог, Москаленко заяви: „Не е доказано и не е известно дали тя е сексолог. Иначе, по образование е историк. Щом една персона е назначена и одобрена и от правителството, и от ръководството на МВнР, както и от българското правителство, значи човекът е напълно достоен и двете страни очакват от него резултатна работа”.

След като приключи мисията му в България, Москаленко се прибира в Киев с намерението да стане част от териториалната отбрана на града. „Аз ще се опитам да се запиша в нея. Вече правих такива опити, но честно да ви кажа - не особено успешни. Това не означава, че искам да стана военен. Просто,  като гражданин, смятам за свой дълг поне да направя такъв опит да бъда полезен на бойното поле”, заявява дипломатът.

„За да живеем, за да съществуваме, трябва да се борим и да се спасяваме. Единственият начин да се осигури мир в Украйна, в Европа и по света е да се освободят всички окупирани територии на Украйна и да се възстанови суверенитетът на Украйна в нейните международно признати граници”, категоричен е Москаленко.

Връщането на суверенитета на Украйна, посланикът си представя с изтласкването на руските войски зад пределите на границите на страната си. „Включително и в Крим, и в Донецка и Луганска област. Естествено, с оръжие. Иначе, с кого да преговаряме? С Путин? Това е невъзможно, защото той иска да преговаря при неговите условия и предварително от Украйна да бъдат признати окупираните територии, които той смята за свои”, разясни дипломатът.

Коментар от посланика дойде и за думите на българския президент Румен Радев, според когото няма военно решение на конфликта и трябва диалог. „От началото на войната бяха освободени почти 50% от завзетите територии. Изключително с военни средства, поради героизма и изкуството на украинските воини и всички помагащи доброволци. Диалога ще го потърсим при всички положения - след едно задължително условие - когато всички руски войски бъдат извадени от украинските територии, включително Крим и редица региони на Донбас - Донецка и Луганска област”, е мнението му.

Българският военен министър беше на среща в НАТО, след която посочи, че България вече е предоставила каски, бронежилетки, зимни облекла и медицински пакети на Украйна. Москаленко допълни: „Освен тези изброени артикули, беше предоставено и друго - въоръжение. След като в българския парламент беше гласувано решение за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна, бяха осъществени съответните доставки от запасите на Българската армия, а не само жилетки и каски”.

Москаленко направи коментар и по отношение на публикацията на „Ди Велт”, озаглавена „България - страната, която тайно спаси Украйна”. На въпрос дали би формулирал ситуацията по този начин, посланикът каза: „Абсолютно!”. Според него това е пример, че България заема страната на Украйна, включително и по отношение предоставянето на конкретна помощ.

На въпрос продължава ли въоръжаването на Украйна с българско оръжие през трети страни, посланикът отговори: „Очевидно. Аз смятам, че на този въпрос мога да отговоря по-скоро в положителен смисъл, отколкото обратното”.

В България Виталий Москаленко оставя своята дъщеря и внучето си. Обещава да се връща у нас, колкото е възможно по-често. „Напускам България така, сякаш моята родна страна”, сподели той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Що всички чииииифути са влюбени към нашата територия

Що всички чииииифути са влюбени към нашата територия

19.02.2023 | 22:45

Споко Другарю Унучето барабар със щерката и кучето ще ти пазят хотелчето И нашата милиция ще ги пази Споко Заминавай си и не се връщай Моля

Отговори
8 3
Da te v traversa

Da te v traversa

19.02.2023 | 22:18

ukronazist otivai na fronta

Отговори
8 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?