4020

Държавната баница за общините набъбна до 4,6 милиарда

Вместо обявения първоначално 1 милиард

Изненадите в проектобюджет 2024 продължават. Вместо 1 млрд. лв. за проекти на общините, както бе обявено, всъщност финансовият министър Асен Василев предвижда много по-големи разходи. Максималната стойност на проектите, които общините имат право да подадат, надхвърля 4,6 млрд. лв., пише “Сега”.

Списъците с проектите ще се одобрят в рамките на 2024 г., като не е ясно кога точно до 2026 г. ще бъдат извършени самите разходи. 

Това показа проверка на базата на внесения окончателно в парламента законопроект. Текстовете, касаещи инвестиционната програма за общините, сериозно се различават от първоначално публикуваните за обществено обсъждане. 

Според огласената първа версия инвестиционната програма за общините следваше да е тригодишна - за периода 2024-2026 г., с общ индикативен размер до 1 млрд. лв.  

В новия вариант на тези текстове лимитът от 1 млрд. лв. липсва 

Вместо това са заложени максимални стойности за проектите на съответните категория общини - от първа до пета категория, столицата и най-големите градове са в отделна група. Общини с над 180 000 души могат да предложат проекти на стойност до 100 млн. лв., общини, категория 1 - до 50 млн. лв., за останалите категории лимитите са съответно 30 млн., 15 млн., 10 млн., 6 млн. лв. Правителството твърди, че няма да отхвърля проекти, ако са в рамките на този лимит и имат съответните документи - разрешение за строеж или виза за проектиране. 

По тази методика максимално възможният разход, който може да бъде натрупан по програмата, е много над обявения 1 млрд. лв. Сметките на базата на публичната информация за броя на общините, попадащи в съответната категория, показва, че максималният размер на финансирането надхвърля 4,6 млрд. лв. Тази сума реално няма да се плаща цялата  през 2024 г., защото изпълнението на проектите ще тече до 2026 г., но на практика с тези лимити парламентът ще предопредели за следващите две години да има крупно финансиране на общински проекти. 

Не става ясно в коя година точно колко разходи ще бъдат отчетени  

Че проектите, които ще се финансират, са на много по-висока стойност от обявения 1 млрд. лв., личи и от таблиците, приложени към проектобюджета. 

Залегналото в момента финансиране на включените общински проекти възлиза на общо на 2,6 млрд. лв. (като тук попадат и 748 млн. лв. извън инвестиционната програма, по линия на общински проекти, финансирани от еврофондове). Същата сума бе обявена и от регионалния министър Андрей Цеков. В същото време прегледът на подадените проекти по отделни общини показва, че повечето не са достигнали определените за тях лимити. Общините ще имат време да подадат проекти и след приемането на бюджета, защото е предвидено списъкът да бъде преразгледан еднократно от НС до 1 март 2024 г. 

При изслушването на финансовия министър Асен Василев в НС за новата инвестиционна програма за общините подобно число от порядъка на над 4,6 млрд. лв. не бе съобщено. По време на изслушването стана ясно, че държавата възнамерява да прехвърля суми от национални обекти, при които изпълнението изостава, към обекти на общините, тоест да прави плаващо финансиране на капиталовата програма. Това се обяснява с факта, че капиталовата програма редовно не се изпълнява. Асен Василев твърди, че изпълнението на всички стотици проекти ще е публично и ще може да се следи като проектите по линия на еврофондовете. Не е ясно на какво ще приличат в края на годината реално финансираните списъци, които иначе сега ще се утвърждават след тежки дебати в парламента.

Община Пловдив вече изпрати списък с 12 приоритетни проекта, за които очаква от държавата над 150 млн. лв.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
хахо

хахо

29.11.2023 | 20:47

Изглежда тези двамата не знаят за какво са турени там!

Отговори
0 0
хахо

хахо

29.11.2023 | 20:48

Вслючително и двете същества от Женски пол!

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?