2374

Държавата ще заплаща наема на украинските бежанци, които започват работа

Държавата ще заплаща наема на украинските бежанци, започващи работа.

Парите няма да бъдат да давани директно на тях, а на работодателите като стимул да наемат бежанци на работа.

Това съобщи на дискусия, организирана от представителството на Европарламента у нас вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова.

Константинова не влезе в подробности относно този механизъм, като само анонсира кратко, че мярката ще бъде обявена следващата седмица. Не бе дадена и възможност за въпроси, като Константинова отказа да говори пред медиите след края на събитието, пише News.bg.

Над 200 хиляди украинци са преминали през България от 24 февруари, когато започна военния конфликт, а броят на пожелалите да останат у нас доближава 100 хиляди, като скоро тази кота ще бъде премината, съобщи още вицепремиерът.
Тя отчете още, че страната ни се справяла много добре със справянето с бежанския поток и приобщаването на бягащите от войната хора у нас.

"България се справя повече от добре при начертаването на пътя на бежанците у нас. Транспонирахме директивата на ЕС за временна закрила, като само за седмица създадохме системата и започнахме да издаваме документи, като вече има над 200 гишета за регистрация", посочи тя.

И подчерта - България била на първо място в ЕС по процент издадени документи на пожелалите това бежанци - 85%.
Оттук нататък, добави Константинова, следва да се създаде път за приобщаването на тези хора в България.

65% от бежанците са посочили, че имат желание да започнат работа в рамките на първите няколко месеца. Проблемът пред много пред тях, в огромния процент жени, е това, че при започване на работа трябва да се намери кой да гледа децата им.

"Например в София, където има най-много работа, знаем, няма места в детските градини. Освен това ваксинационните паспорти са различни, някои от децата не са ваксинирани. Цялата задача е изключително комплексна."

Кризисния щаб за украинските бежанци ще се оглави от Мариана Тошева, шеф на Агенцията по бежанците, след като бившия ръководител на звеното полк. Валери Рачев подаде оставка, съобщи още Константинова.

Държавата към момента е заета с анализ и разработка, като се работи по цялостен план за интеграция на украинските бежанци. Освен това - по линия на ЕС България ще получи 48 млн. евро за справяне с бежанския поток.

Все още се правят и разчети на финансовите параметри на мярката за заплащане на наем при започване на работа, но вече има силно изразен интерес от страна на много работодатели, даде повече подробности след събитието Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците и новоназначен шеф на кризисния щаб.

Най-силен интерес има от производствения сектор като шивашки фирми и др., също така в ресторантьорство и хотелиерство, има готовност и за наемане на квалифицирани кадри като лекари, инженери и др.

Тъй като интерес от работодатели има от различни населени места, по-равномерното разпределение на украинците, а не основно по Черноморието, както е сега, ще спомогне и за по-бързата им интеграция. Тази мярка ще спомогне сериозно за интеграцията на украинските бежанци в България, подчерта Тошева.

"Украинските бежанци по-лесно ще се впишат, ако не са на големи групи и са в различни населени места, ще могат много по-лесно да се впишат в ритъма на живот там и да се възползват от услугите, които се предлагат."

Активно се работило и по въпроса с настанените в хотели бежанци, които трябва да напуснат до 31 май. Те ще бъдат настанени в държавни бази, като към момента множество ведомства са дали информация за наличната леглова база в различните обекти.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
бахти и дискриминацията

бахти и дискриминацията

30.04.2022 | 06:44

търпете овце да хрантутите урките с джипките а вас да ви е б ът. в овчия г ъ з. заслужихте си го

Отговори
14 1
безработен

безработен

30.04.2022 | 02:31

Аз съм безработен, посраната държава нито ми плаща здравните осигуровки, като такъв, нито ми плаща наема, нито преди това насраното "образование" и от което съм безработен!

Отговори
17 1
Живко

Живко

30.04.2022 | 01:21

А на афганистанските бежанци защо не плащат наема, а ги тъпчат в концлагери покрай границата?

Отговори
20 2
Аз -бездомна труженичка- как да получа НАЕМ ЗА ГАРСОНИЕРА?

Аз -бездомна труженичка- как да получа НАЕМ ЗА ГАРСОНИЕРА?

29.04.2022 | 23:44

"...в ресторантьорство и хотелиерство, има готовност и за наемане на квалифицирани кадри като..." ЖРИЦИ - масажьорки с нежни сливици и орални умения =ЧУДЕСНО! Как мога да докажа, че и аз съм украинска дезертьорка и да получа гарсониера, за да практикувам? Въпреки завистливи махленски "блондинки" които даже не са я сресали?

Отговори
19 2
5.5 пет и половина милиона блондинки - кога ще ги раздават?

5.5 пет и половина милиона блондинки - кога ще ги раздават?

30.04.2022 | 00:18

Пет и половина русокоси дезертьорки безстопанствени докога ще изтраят без мен? Повече от три не мога да обгрижвам - и то в тристаен с платен наем. Бай Стивън 032 656 712 по икиндия след пладня

Отговори
14 1
Пловдив

Пловдив

30.04.2022 | 02:26

Ти пак си практикувай и се радвай че в България има мир.

Отговори
2 8

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?