4232

Даниил Видински е новият патриарх на България

Другият кандидат за духовен водач - Григорий Врачански, събра 66 от гласовете

Приключи и вторият тур на избора за нов патриарх на България. Даниил Видински спечели балотажът с 69 гласа. Другият кандидат за духовен водач - Григорий Врачански, събра 66 от гласовете. Недействителните бюлетини бяха три. Във вота участваха общо 138 делегати.

Видинският митрополит Даниил е роден със светското име Атанас Трендафилов Николов на 2 март 1972 г. в Смолян. През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ "Св. Климент Охридски", а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 2008 г. е назначен за викарий на Неврокопския митрополит, а след това и на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. През февруари 2018 г. е избран за Видински митрополит.

Свещеници от крайдунавския град определиха кандидатурата му за бъдещ патриарх като чудо.

Даниил се смята за привърженик на руската църква и противник на опитите за сближаване с Вселенския патриарх. През ноември 2022 г. в публикация той коментира войната в Украйна:

"Никой от участниците в конфликта не може да бъде оневинен за случващото се и оправдан за сметка на другия. В същото време, наблюдаваме тенденции за посяване на омраза, отрицание ненавист, включително в нашето общество към едната от воюващите страни, нарочвана за единствен и непровокиран агресор."

Изразява мнение и за експулсирането от страната на предстоятеля и двама служители на руската църква.

В края на февруари тази година заедно Неврокопския митрополит Серафим писмено заявяват, че се разграничават от решението на Светия синод за касиране на избора за Сливенски митрополит.

 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?