"Дънди Прешъс" се отказва от добива на злато в Средна гора

"Дънди Прешъс Металс Челопеч" ЕАД се отказва от добива на злато в Средна гора. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с народни представители от ГЕРБ - Пловдив област. Петкова показа писмо, с което дружеството на практика прекратява процедурата по подписване на договора за търсене и проучване на злато в площ "Свети Никола".

Поводът за срещата беше назряващото обществено недоволство от инвестиционната инициатива на "Дънди Прешъс". Депутатите от ГЕРБ-Пловдив област ген. Константин Попов, Младен Шишков, Запрян Янков и Данка Люртова поискаха да гарантират за пореден път, че опазването на живота и здравето на гражданите, съхраняването на природните ресурси и гарантирането на чиста  околната среда са фундаменталните принципи,  които следва в работата си българското правителство.

По време на срещата стана ясно, че разрешението обхваща  площ на територията на няколко общини и две области - Област Пловдив и Област Стара Загора и е с размер над 100 кв. км. Народните представители уточниха, че в този случай голяма част от Средна гора ще бъде засегната от бъдещите проучвания и потенциална концесия за добив и е поставена под риск от замърсяване на почвата, водата и въздуха в района. Депутатите изразиха категорична позиция, че процедурата трябва да бъде максимално прозрачна, гражданското общество да бъде информирано в максимална степен за рисковете, които крие златодобива. Те настояха за пълна ревизия на разрешението и прекратяване на процедурата.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Марти

Марти

18.06.2020 | 16:15

Тия ще унищожат животни ,природа ,изворчета ,чистия въздух за едно злато за канада. Долни гадове

Отговори
3 0
Rosalina DE LUCIA

Rosalina DE LUCIA

18.06.2020 | 14:59

ИЗПИТВАНЕ НА МОЯТ ЗАЕМ, ПОЛУЧЕН ОТ ИБСИ-БАНК На вашето внимание Повече не се притеснявайте от финансовите си проблеми. Успях да получа междинен заем от 15 500 евро, който наистина ми помогна да реша проблем за кратко време. Ако в допълнение сте били разочаровани или се нуждаете от кредит, заем или инвестиция или ако сте забранени за банкиране, моля, свържете се с г-жа Violaine Michèle Agnès BERTHET с кредитора на IBSI-BANK (Международна банка за солидарност и инвестиции) наистина е призната в тази област. Свържете се с нея сега, ако се интересувате от заем или инвестиция. Имейл: [email protected] Бъди благословен

Отговори
1 1

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?