Данък сгради скача на 2.5 промила

Парламентът прие на първо четене горната граница за определяне размера на данъка върху недвижимите имоти да се увеличи от 2 на 2,5 промила. Предложението е част от промените в Закона за местните данъци и такси, внесени от Министерския съвет.

За увеличаване на приходната база на общините се предвижда и повишаване на горната граница за определяне размера на данъка при придобиване на имущество - от 2,6 на сто на 3 на сто. Предложено е намаляване на прага за необлагане на имотите от 2520 на 1680 лв. Промяната цели увеличаване на приходите в малките населени места с оглед създаване на възможност за подобряване на инфраструктурата им, се посочва в мотивите на правителството.

Предложено е да се облагат с данък и придобитите по давност недвижими имоти, които досега не са изрично посочени като подлежащи на облагане при другите безвъзмездно придобити имоти. Измененията предвиждат данъчната оценка на недвижимите имоти на предприятията да бъде по-високата стойност между отчетната стойност и данъчната оценка с цел избягване на недобросъвестното й определяне от страна на предприятията и съответно гарантиране на данъчни постъпления в общинските бюджети. Предложено е изменението да влезе в сила от 1 януари 2011 г., за да се даде възможност на предприятията да подадат декларации за притежаваните от тях нежилищни имоти, като е предвидено това да стане в срок до 30 юни 2010 г. Друго предложение цели подобряване на събираемостта на местните данъци, във връзка с което на служителите на общинската администрация се дават права освен на органи по приходите, и част от правомощията на публичните изпълнители на Националната агенция за приходите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Петър

Петър

30.10.2009 | 07:23

Единствено дебил не може да отчете, че през всички 20 години на прехода не сме имали по-неудачно,по-неориентирано и по-некадърно правителство от настоящето Затова и БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ ОСТАНЕ КЕНЕФ (тоалетна) , така както много сполучливо и точно я изобрази чешкият художник Давид Черни ! … КЕНЕФ , в края на двора- с една дупка в следата, типично по български ,типично по селски… Нека им напомня, че " благодарение " на подобна политика на геноцид спрямо народа ни , се случиха януарските събития през 1997 година. АБСОЛЮТНО СЪЩИТЕ им ПОЖЕЛАВАМ много скоро , защото иначе ще разплачат ТОТАЛНО майката българска ... ,!Вероятно има още някои, които смятат , че сегашното управление не е тотално сбъркано , но това се дължи единствено на увреденият им генетичен код ...

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?