3906

Дамска рокада: Основателката на пенсионните фондове в България се оттегля от поста си

Шефката на най-голямата частна пенсионна компания у нас ПОК "Доверие" Даниела Петкова  се оттегля от поста си

Историческа дамска рокада настъпи по върховете на пенсионния сектор. Шефката на най-голямата частна пенсионна компания у нас ПОК "Доверие" Даниела Петкова, се оттегля от поста след 30 години работа в компанията, а нейната позиция се поема от Светла Несторова, която до момента ръководи животозастрахователната компания "Булстрад Живот". Петкова е основателка на частното пенсионно осигуряване в България.

И двете дружества са част от Vienna Insurance Group ("Виена Иншурънс Груп") - водещата застрахователна група в Централна и Източна Европа, базирана във Виена. Тя обединява над 50 застрахователни компании и пенсионни фондове в 30 държави с над 29 000 служители и работи за над 28 млн. клиенти.

Рокадата бе обявена от Петер Хьофингер, председател на надзора на ПОК "Доверие". "Това е еволюционна стъпка в една естествена смяна на поколенията, която идва да обезпечи продължаващо развитие и стратегическа приемственост на две изключително успешни компании със силни ръководни екипи", коментира той.

Даниела Петкова се оттегля като председател на управата на пенсионната компания след 30 години работа в нея. Петкова е част от екипа на "Доверие" от самото създаване на дружеството през 1994 г. "Доверие" е първата пенсионна компания у нас, създадена седем години преди осигуряването за втора пенсия да стане задължително.

До 2000 г. Петкова работи първо като главен счетоводител, а след това и като финансов директор. От 2000 година до 2012 година е главен изпълнителен директор на ПОК "Доверие", а до момента е и председател на управителния съвет. "Под нейно ръководство дружеството се превръща в най-успешната пенсионно-осигурителна компания на българския пазар", казаха от "Виена Иншурънс Груп".

По данни на Комисията за финансов надзор към края на 2022 г. над 1.2 млн. български граждани са осигурени в пенсионните фондове, управлявани от ПОК "Доверие", а активите под управление надхвърлят 4.7 млрд. лева.

Светла Несторова, която поема управлението на "Доверие", през последните 20 години е част от екипа на застрахователното дружество "Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп" - водеща компания в живото- и здравното застраховане у нас, която работи за над 1 милион клиенти.

Несторова започва професионалния си път в застраховането през 2002 г., а към екипа на "Булстрад Живот" се присъединява през 2004 г. като директор "Маркетинг и продажби". През 2005 г. е избрана за член на управителния съвет, a от 2006 г. до момента е главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на дружеството.

Светла Несторова е била член на одитния комитет на ПОК "Доверие" в периода 2013 – 2017 г., а в периода 2017 – 2019 г. е била член на надзорния съвет на компанията. От 2016 г. е член също и на УС на "Булстрад Виена Иншурънс Груп" ЕАД.

Два мандата Несторова е председател на управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи, а четири години е зам.-председател. Била е също и член на изпълнителния комитет на Insurance Europe за период от 4 години.

Ръководният пост в "Булстрад Живот", който се освобождава от Несторова, пък се поема от Ангел Виденов, който ще е новият главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет. Той работи в дружеството от 2007 г., а от 2016 г. до момента е член на УС и изпълнителен директор. Ангел Виденов има дългогодишен професионален опит и експертиза в застраховането.

Промените в мениджмънта на компаниите са предмет на необходимите последващи юридически стъпки и вписване в Търговския регистър, пише 24chasa.bg.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
На тая

На тая

14.03.2024 | 00:20

Място й е в затвора. Това е на баятият инвестиционен фонд на пазара.

Отговори
4 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?