Дадоха концесия за злато, еколозите нащрек

Комплексно разрешително от Министерството на околната среда и водите е получила канадската "Дънди прешъс метълс", която стопанисва мината в Челопеч за добив на злато чрез цианидна технология. Заявените инвестиции са за 150 млн. долара, а технологията на извличане на ценните метали, която ще се прилага от инвеститорите, е оценена като безвредна и единствената икономически целесъобразна.

Според еколозите от коалиция "България без цианиди", която включва 8 неправителствени организации, това обаче не е точно така. Аргументите на инвеститорите са, че съдържанието на цианид ще е по-малко от 1 грам на литър вода, което е много под нормите в Европейския съюз. Според Васил Къдринов от "Зелените" обаче, ако от големи количества от отровата се умира моментално, малките концентрации в питейната вода водят до ракови образувания и бавна и мъчителна смърт.

Такава опасност има за десетки хиляди души по поречията на реките Тополница и Марица в онези части, преминаващи на територията на област Пазарджик, ако минните компании започнат да промиват ценните метали с цианидни разтвори. Досега в мината в Челопеч се използвала флуидна технология  -  рудата се разбива на малки парчета и се промива чрез вода. По този начин се извличат по-малки количества злато, но няма опасност за здравето и живота на хората.

Според зелените цианидната технология е забранена в САЩ и никога не е разрешавана в Европа и се използва единствено в някои африкански държави от инвеститори, които искат по-бързи и големи печалби. Дава се за пример инцидент с мината Байа Маре в Румъния, която през 2001 г. е изтровила рибата в река Тиса, а след това е отровила общо 2000 км от водите, вливащи се в река Дунав.

Преди време, когато представяха резултати от откритията си в находищата, които проучват, инвеститорите обявиха, че ако не използват цианидната технология, количествата на добива няма да оправдаят инвестицията им в разработването на мините. От  "България без цианиди" обаче пресмятат, че печалбата от използването на опасната технология е около 20% повече и не оправдава рисковете за хората в района. За населението на Челопеч опасност няма, защото резервоарът, в който ще се съхранява цианидът е под населеното място. Ако при някой проливен дъжд обаче резервоарът се скъса и изтече по река Тополница, се създава риск за живеещите в района на Пазарджик и Пловдив, които черпят питейната си вода от подпочвените води, считат еколози.   

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
еколог

еколог

24.10.2009 | 20:41

ПОКАНА Група граждански организации Ви канят по случай 20 години от Шествието на Екогласност и Падането на Берлинската стена за следните мероприятия: 1. Митинг “Да спрем „златните” цианиди в България на Дънди и Горубсо, за оставка на зам.-министър Евдокия Манева”. Дата и час: 03.11.2009 г.(вторник) - от 11:00 ч. до 11:45 ч. Място: гр. София, бул. “Мария Луиза”, пред МОСВ. 2. Шествие „20 години лъжедемокрация в България”. Дата и час: 03.11.2009 г.(вторник) - от 11:45 ч. до 12:30 ч. Маршрут: гр. София, от МОСВ - по бул. “Мария Луиза”, пл. “Независимост”, по ул. „Цар освободител” до пл. „Народно събрание”, пред паметника „Цар освободител”. 3. Митинг „20 години от падането на Берлинската стена, за съд над олигарсите в България”. Внасяне на граждански петиции в Народното събрание. Дата и час: 03.11.2009 г.(вторник) - от 12.30 ч. до 16:00 ч. Място: гр. София, пл. „Народно събрание”, пред паметника „Цар освободител”. Комендант на проявите : Петър Пенчев GSM 0887525032.

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?