49

Дадена дума - хвърлен камък: Азербайджан ни пуска още газ

Удържахте на думата си с доставките на газ. Така се обърна президентът Румен Радев към госта си - президента на Азербайджан Илхам Алиев, който пристигна на двудневно посещение в България. Утре той ще участва и в даването на старт на газовата връзка с Гърция, за който у нас пристигат председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, президенти и премиери на съседни страни.

Най-важни бяха думите на Алиев, който отвърна, че ще има допълнителни доставки на газ за България.

Получих писмо от четирима газови оператори от България, Румъния, Унгария и Словакия, които предлагат да транспортират газа на Азербайджан по споразумението, което азерската страна подписа с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Това ще даде възможност вместо да чакаме да инвестираме в инфраструктура по Южния газов  коридор, използвайки интегрираните мрежи на четири държави и газът да достига до Централна Европа, каза още Радев. Темата ще се дискутира утре с президентите, а в рамките на месец ще се организира среща на високо ниво, заяви още държавният глава на България. 

Той заяви още, че в условията на криза се търсят нови възможности и иновативни решения. Обсъдихме с президента Алиев възможността големи промишлени консуматори като производители на торове, полимери, стъкло да получават газ директно от Азербайджан и заедно да излизат на трети пазари и да споделят печалбата. Спестява се от транспорта и се излиза директно на европейските пазари, а това ще бъде и облекчение за "Булгаргаз", каза Радев и допълни, че това ще се обсъди още в рамките на визитата на президента Алиев. Ще се обсъждат и какви са реалните опции и концепции по темата природен газ срещу електричество.

На срещата на четири очи и на пленарното заседание са търсени и нови възможности за сътрудничество в иновативни сфери - информационни технологии, роботика, изкуствен интелект, производство на зелен водород. Обсъждано е и коопериране в производството на азотни торове, на компоненти в автомобилната индустрия. "Готови сме не само да споделяме опит, а да вървим заедно", каза Радев и допълни, че подобни възможности има в земеделието, фармацията. 

 Илхам Алиев  изрази благодарност за поканата и за гостоприемството. Той акцентира върху откровения разговор както по време на срещата на четири очи, така и на пленарното заседание. "Ще постигнем споразумения и ще ги изпълняваме, както е било досега".  Алиев припомни декларацията за  стратегическо партрньорство, подписана между България и Азербайджан през 2015 г., всички теми по нея били изпълнени. 

Президентът на Азербайджан заяви, че с Радев са обсъдили доставките на допълнителни количества към България.  "Ще засегна тази тема на национално равнище като се върна рязко да реагираме и да засилим производството и доставките. С годините се доказваме като надежден доставчик и  партньор", каза още той.

Той нарече откриването на газовата връзка с Гърция историческо постижение и възможност азерският газ да достигне до Европа в по-големи количества. Припомни, че неотдавна е подписан меморандум с ЕК, "ще удвоим поне производството и износа към Европа. Имаме ресурсите, 2,6 трилион куб. м газ.  Имаме много възможности за доставки през разнообразна инфраструктура", каза още Алиев.

Той каза още, че са говорили с президента Радев да се открие офис на азербайджанската фирма "Сокар" за България, за производство и износ на ток, както и Азербайджан да изпраща допълнителни количества нефт   

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев пристигна на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава Румен Радев.  Азербайджанският президент беше посрещнат с 21 топовни салюта и официална церемония пред храма "Свети Александър Невски".

Илхам Алиев положи венец пред Паметника на Незнайния воин. Двамата президенти проведоха среща на четири очи, участват и в пленарните разговори между официалните делегации на двете страни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
комунист

комунист

30.09.2022 | 18:27

Ще Ви дадем още газ но шефа каза ще видим.Не разбирам защо се радвате?

Отговори
0 4
И да се знае

И да се знае

30.09.2022 | 17:36

Газовата връзка с Гърция е построена от Борисов, няма значение кой ще я открива!!!

Отговори
4 5
И да се знае, мечтите са необлагаеми по ДДС

И да се знае, мечтите са необлагаеми по ДДС

30.09.2022 | 18:25

Ха ха ха ха

Отговори
2 1
Мунчо

Мунчо

30.09.2022 | 15:01

За 10 месеца напълниха гушите на руснаците с пет милиарда от надценката на посредниците на газа и бензина, сега тръба откриват която ГЕРБ щяха да завършат миналата година. Аре Мунчо бегай в Сибир.

Отговори
10 10
Това е проект на ГЕРБ

Това е проект на ГЕРБ

30.09.2022 | 14:54

Защо Бойко Борисо не е поканен? Радев чрез неговите проксита ПП саботираха откриването на връзката, която трябваше да е готова на края на миналата година а сега първи се е наредил на сватбата. Вън от президентството слаявновси селянин.

Отговори
10 8
Ха ха ха не думай

Ха ха ха не думай

30.09.2022 | 15:46

Десет години го размотаваше на ползу газзпрому

Отговори
7 5
Кви десет години те гонят бе селски

Кви десет години те гонят бе селски

30.09.2022 | 17:01

Проекът за връзката е започнат 2019 и трябваше да бъде завършен средата на 2021. Мунчовците от ПП умишлено съботираха откриването за да могат да напълнят джобовете на руските си господари. Да момко, Радев, ДБ, ПП и Дългият бяха пионки в играта на руснаците за ограбването на България!

Отговори
6 5
До ха ха не думай

До ха ха не думай

30.09.2022 | 17:33

Каква полза на Газпром от Борисов те гони? Пий си гинкото да си припомниш когато правителството на Бойко Борисов намали цената на газа с близо 50 процента след като Газпром беше осъден за монопол. Тогава всички засегнати държави предоговориха цените надолу, но екипът на Бойко Борисов постигна най-голямо намаление. Затова се наложи ватниците да си инсталират подчинен им президент и правителство на ПП за да си възстановят загубите.

Отговори
4 5
Пъпка с бяло връхче

Пъпка с бяло връхче

30.09.2022 | 14:43

Радев открива тръбата на Борисов!

Отговори
10 9
Шорошоядко

Шорошоядко

30.09.2022 | 14:27

Азербайджан нападна Армения, соросоядски мръсници!

Отговори
3 15
я да ги видим тия мръсници на двойните стандарти

я да ги видим тия мръсници на двойните стандарти

30.09.2022 | 14:31

За Косово може, за Крим и останалите републики - не, газ от Русия - не може, от Азербайджан - може!

Отговори
7 17
Чаоооооо!

Чаоооооо!

30.09.2022 | 14:15

Гаzzпром

Отговори
18 5
Иво Минджев

Иво Минджев

30.09.2022 | 14:21

Надуваш ли рязаната вувувузела?

Отговори
5 15
???

???

30.09.2022 | 14:14

Мутри, пикате ли кръв?

Отговори
11 7

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?