4020

Да създаваш красота: Таня изгради в двора си истинска възрожденска чаршия

Самоук талант, 70-годишната жена майстори и чудни пана от камъшит и вълна

Възрожденска чаршия има в двора си Таня Георгиева от Любимец. Освен красиви къщи, там има кметство с дървена табела, кръчма, бръснарница и църква. Храмът е с висока камбанария, а камбаната е купена и осветена в Бачковския манастир, казва 70-годишната бивша медицинска сестра. Тя е самоук творец, който работи еднакво добре с тухли, гипс, мазилки, вълна, камъшит и бои.

Кипрата чаршия е на стена в двора й. Започнала я през 2012 година. "Първо се появи една къща, после и другите сгради. Децата, като ме гледаха какви ги върша, викат - как може чаршия без кръчма, без училище. Родът ми е от Копривщица, а дядо ми, който си е отишъл много млад, е бил доста способен човек. Вероятно негова дарба съм наследила, разказва за хобито си Таня. 

Пред чаршията имаше и езеро с водни лилии, но като се родиха внучките, го направихме пясъчник, казва бабата на 4 внучки. Нейни пана красят фоайето на читалището в Любимец. Прави ги, когато си почива, с много старание и любов. Така сътворила и огромна костенурка, която радва децата.

Таня майстори и чудни пана от вълна и камъшит. Това са истински екоматериали, не ги купувам, а ги събирам, после ги превръщам в пана. Едно от тях, което краси хладна стая на първия етаж на къщата й, се казва „Божествено начало”. В него са вплетени жена с рожба в утробата, дърво, окичено с неземно красиви цветя. Друго, което виси в коридора на горния етаж, го направила заедно с една от внучките. Явно и те имат талант, а и бабата ги насърчава.

Сред най-ценните й творби е 50-годишна икона на Св. Богородица. Тя има история, която Таня не е разказвала много. Била дете, годината е 1974-та, отнякъде в дома им се появила икона. По онова време, че и по-късно, религията не бе на почит. Иконата обаче направила впечатление на 14-годишната Таня и тя започнала да я рисува на шперплат.  Направила очертанията на профила на Божията майка. Таня забелязала, че нощем има сияние. Забелязала и че на сутринта, след като се заела с рисуването, родителите й не я взели на тютюна, както било обичайно. Таня на никого не казала за сиянието, което вижда през нощта. Щяха да ме помислят за луда, допълва тя. Дълго време рисувала иконата, а хората се радвали и я насърчавали. На майка й не й допадало, че рисува, но имала страх от иконата. Днес Света Богородица е в една от стаите на дома й, в който живее със съпруга си, бивш военен, и със семейството на един от синовете й.

Иконата е рисувана с обикновени водни бои. Много по-късно й  е поставена рамка според каноните и е осветена.

Всичко, което минава през сърцето и мисълта, се получава, казва 70-годишната жена, която има и друга дарба. Пише стихове от малка, а за 70-годишнината децата й направили голям подарък, като издали книга със стиховете й . Книгата е илюстрирана със снимки на другите творби на Таня.

В стиховете й има надежда, молитва, има благодарност към родителите й и Висшата сила, послания към синовете й. Описала е младостта си, старостта като увехнало цвете, което дори жива вода не може да съживи. "В тези стихове е душата ми. Писани са през целия ми съзнателен живот. Те ще останат след мен, както и всичко, което съм сътворила. С това ще ме помнят децата и внуците", казва щастливата жена.

Изглежда имам дадено нещо и го използвам, за да се създава красота, казва Таня Георгиева, за която най-ценното нещо са семейството и домашният уют. Създала го е с любов и с истински произведения на изкуството.

 

 

 

 

 

 

 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?