2374

Да не повярваш! АПИ връща пари, ако сте платили над 3 глоби за невалидна винетка

Агенция „Пътна инфраструктура“ информира, че според последните промени в Закона за пътищата, може да си възстановите платени над 3 глоби за една календарна година за движение без винетка по републиканските пътища. Заявлението за възстановяване на сумите може да бъде изтеглено от сайта www.bgtoll.bg.

Документите, които трябва да се представят - копие от регистрационния талон на автомобила, копие от документи, удостоверяващи извършено плащане и доказващи основанията за възстановяване, банкова сметка. Заявлението може да бъде подадено на място в Пътната агенция, в Националното тол управление или в 27-те областни пътни управления, както и на електронен адрес: [email protected].


Срокът, в който трябва да се възстановят сумите, е пет работни дни. Разчетите показват, че ще са необходими около 5 млн. лв. за възстановяване на недължимо платените суми от шофьорите. Срокът за извършване на корекция за сгрешена винетка, все още валидна, е 3 работни дни от депозиране на заявление.

Според корекцията след 10.02.2023 г. не се налагат наказания за нарушения, регистрирани в периода на валидност на първоначално издадената винетка, не се образува административно-наказателно производство, а образуваните се прекратяват. Платената компенсаторна такса подлежи на възстановяване, след подаване на заявление.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?