2374

"Да го д...т бедните" - репликата от филм, която предизвика политическо напрежение ВИДЕО

"Да го д***т бедните" - нецензурната реплика по адрес на икономическата политика на ГЕРБ, която излезе от устата на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев по време на дебатите по вота на недоверие срещу правителството, предизвика и остри реакции и политически манипулации. Всъщност, няма място за големите тревоги - тя е реплика от филм, в този смисъл поп-културен феномен, пише "Булевард България".

От трибуната на Народното събрание Василев саркастично описа икономическата философия на ГЕРБ с въпросните думи:

"Това, което чувам, са популистки лозунги и икономическа философия, която ако мога с едно изречение да обобщя е: "Да го д***т бедните". Това е икономическата философия, която проповядвате (...) Политиката, която провеждахте през последните 12 г., беше насочена към това богатите да стават по-богати, а бедните да си остават бедни".

Вицепремиерът веднага се обърна към председателстващия Народното събрание, за да се извини за използвания от груб език. Получи и забележка от Мирослав Иванов.

Изненадващо - няколко часа по-късно Асен Василев реши да припише тази реплика на "Древния Рим".

"Тази философия не е нова, тя е от Древния Рим. Когато един сенатор пита Юлий Цезар "А какво остава за бедните", Юлий Цезар изповядва точно тази философия, която и ГЕРБ. Тази реплика е плод на емоция, аз се извиних за нея, но помолих и ГЕРБ да се извинят за нея", казва вицепремиерът пред камерата на Нова ТВ.

Грубата реплика, която предизвика политическо напрежение, всъщност е цитат от филма "История на света" (Първа част) на режисьора Мел Брукс.

Комедията е от 1981 г. и въпреки че при излизането й е смятана за финансов провал, с годините придобива култов статут. Пародийната лента проследява историята на света от каменната ера, през библейската епоха на Стария завет, древния Рим, испанската инквизиция и Великата френска революция.

В една от сцените римски император води следния разговор със своите приближени:

"Чуйте ме, членове на Римския сенат! Да продължим ли да градим дворци за богатите или да прегърнем една по-благородна кауза и да строим къщи за бедните? Какво решавате?".

А сенаторите отвръщат:

"Да го д***т бедните!".

 

Между другото, миналата година Variety съобщи, че ще има продължение на историята от 1981 година - под формата на сериал. Очакваше се снимките на 8-те епизода да започнат през пролеттта на тази година.

Репликата от "Историята на света" оживява в публичното пространство и през 2014 г., преди да бъде изречена в родния парламент.

Тогава благотворителната организация "The Pillon Trust", заедно с маркетинговата компания Publicis London, стартират противоречива кампания под въпросния надслов. Те провеждоха социален експеримент в Лондон, за да видят дали наистина хората се интересуват от проблемите на бедните и уязвимите.

Експериментът беше осъществен с мъж, който носи табелка с надпис "Да го д***т бедните!" в центъра на британската столица. Със скрита камера са заснети реакциите на минувачите, които критикуват мъжа за обидния надпис. В следващ момент човекът обръща табелата си и текстът й вече гласи: "Помогнете на бедните". Този път обаче хората напълно го игнорират.

Филмът от социалния експеримент е публикуван в YouTube и има над 5 млн. гледания. Посланието на кампанията е: "Знаем, че ви е грижа. Нека грижата е достатъчна, за да дарите".

 

 

Грубият израз изглежда умело може да предизвиква реакция навсякъде - от Холивуд, през Лондон, до българския парламент.

Депутатите от опозицията скочиха срещу вицепремиера, нарекоха думите му "цинизъм". И... започнаха да разпространяват репликата в социалните мрежи.

В профила си във Фейсбук председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова публикува откъс от изказването на финансовия министър. 12-секундното видео обаче включва само частта с нецензурната реплика - контекстът, в който тя се появи в речта на Асен Василев - като обобщение на икономическата политика на бившите управляващи, липсва. Същият отрязък от изказването се появи в много други профили на хора от ГЕРБ, както и при Костадин Костадинов.

В пленарната зала по повод публикацията на Атанасова реагира депутатът от БСП Явор Божанков:

"Днес сте особено емоционална. Аз Ви следя и в зала, и във вашия Фейсбук профил. Г-жо Атанасова, вие сте парламентарист с опит. Не може всеки път като чуете някаква вулгарна дума или за духане, веднага да излизате на трибуната. Не става просто. И тук личи, че се чувствате дискриминирана, защото става дума за бедните, и очевидно вие искате да се вредите там, но не сте от бедните. Съжалявам за това", каза иронично Божанков.

По-късно пред Нова тв Асен Василев каза, че репликата му е била плод на емоция. Но не се сети, че думите, които каза, са от комедията “История на света” - реши, че техен автор е Юлий Цезар.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Kaза Василев

Kaза Василев

22.06.2022 | 09:00

Докато вдигаше инфлацията с 15% и вземаше 9 милиарда заеми ...

Отговори
5 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?