49

Да, ама не! Учениците се разминаха с намаляването на домашните

Намаляване на домашните за учениците няма да има. Това каза пред бТВ министърът на образованието Галин Цоков във връзка с готвените промени за новата учебна година.

„Никога няма да си позволя от позицията на министър на образованието да ограничавам методическата и педагогическата самостоятелност на учителите. Става въпрос за определени индивидуални или екипни задачи, които учениците да изпълняват след учебните часове. Учителите ще могат да дават и по-продължителни изследователски задачи, които да бъдат отработвани индивидуално или екипно. Продуктите, свързани с тези практически задачи, могат да бъдат оценявани от учителите и да бъде поставяна текуща оценка на всеки ученик индивидуално“, обясни просветният министър.

"Основните промени, които успяхме да подготвим за новата учебна година, са насочени в няколко посоки. Първо – свързани с графика на учебните часове и провеждането на държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване", посочи още министър Цоков.

"Успяхме да предложим разделяне на изпитите за НВО след десети и седми клас и те да не са на една дата. Изместихме изпитите за седмокласниците една седмица по-късно. Това е в интерес и на учениците, и на учителите, защото по този начин учениците ще имат една седмица повече да се подготвят, а директорите ще са по-спокойни при организирането на тези тежки изпити", на мнение е министърът на образованието.

С негова заповед ще има възможност за определяне на втора дата за НВО за ученици, които са в болница, карантинирани или има смърт в семейството.

„Това досега години наред не беше направено. Успяхме да намерим начин това да се случи през новата учебна година“, допълни Галин Цоков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Мнение

Мнение

30.08.2023 | 19:39

МОН, направо сте се скъсали от работа!Учениците се затрупват със всевъзможни измислени домашни,които се стараят да изпълнят единствено прилежните ученици. Другите не им пука въобще за нищо. Те не знаят дори на кой урок са по отделните предмети.Някои от тях четат като второкласници, не знаят таблицата за умножение,а и не ги интересува.( поне в училището,в което беше синът ми). За 24 Май ги сложиха на таблото,като отличници- всички,които са с успех от 3.50 нагоре. Така,че отново ще се товарят единствено старателните ученици. В крайна сметка какво се случи- синът ми завърши 7 клас. Участва на няколко олимпиади и се класира за областните нива. Точките получени от олимпиадите, обаче не влизат в бала за кандидатстване след 7 клас. Защо им е да участват на олимпиади тогава?! В крайна сметка те са си извоювали тези точки със знания. В края на годината учителите написаха хубави бележки и на тези ученици,които цяла година бяха фигуранти в училище (понеже ще кандидатстват) И когато в бала не се включва общата оценка от дипломата, слабите почти се изравниха по успех със силните ученици. В такъв случай трябваше да наблягат само на български език и математика!Олимпиадите се провеждаха в учебни дни. Имаше случай в един ден се проведоха две олимпиади. Едната преди часовете,после имаха 6 или 7 учебни часа,през които имаха и контролно,а след часовете втората олимпиада.Кога и за какво да се подготвят първо?!Децата от неговия клас,които се явяваха също на олимпиадите учиха до 3-4 часа сутринта,за да успеят да се подготвят и за училище. Всичко това им струваше много нерви.С такова затрупване с домашни, кога учениците да спортуват или да ходят на други извънкласни форми. Имам роднини в Западна държава. Казаха,че там децата нямат домашни, защото времето след училище е за почивка,спорт,разходка сред природата. Нашите деца кога ще почиват и спортуват? Предполагам,че вие самите сте завършили, когато ни даваха по 1-2 задачи за домашно по математика,1-2 упражнения по български език и повече от едно контролно на ден не беше позволено. ( за разлика от сега).А и с това рисуване,музика и технологии и предприемачество, които ще се изучават до 10 клас включително няма да улеснят децата,а само още повече ще ги затормозят. Тези деца,които искат да се занимават с музика или рисуване,вече са се ориентирали към специалните паралелки. Другите трябва да мислят вече за техните си интереси,а не да рисуват. Мислете как да ги улесните,за да следват целите си,как раниците им да станат по- леки,а не да ги товарите с неща,които по задължение ще бъдат назубрени и не след дълго забравени! А и как крехката детска психика да се съхрани! Пожелавам ви смислена, ползотворна работа,даваща резултати,а не нововъведения за отбиване на номера. Така децата по-знаещи няма да станат!

Отговори
2 0
Ани

Ани

28.08.2023 | 12:37

Голяяяяма работа сте свършили МОН,ей!!! Само дето това проблемите в образованието няма да оправи!

Отговори
7 0
Б.Б. от Банкя

Б.Б. от Банкя

28.08.2023 | 11:46

Едно време какви, ученици имаше, ехееее. И в събота ходеха на училище! И грамотни и научени баха! А, сега какво? Ходат на училище до петъки постоянно мрънкат. Чантите им тежки, домашни не им се пишат... Абе, с редки изключения направо прости завършват образованието си!!!

Отговори
6 0
Секси козирог

Секси козирог

28.08.2023 | 11:56

Имаше,защото никой не смееше да гъкне в час. Сега могат не само да пръднат,но и да се насерат в час и пак даскала ще е виновен!

Отговори
12 0

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?