44

Цветан Цветков: Мотивите за освобождаването ми не са ясни

Моето скорострелно отстраняване през януари беше по искане на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход". Мотивите не станаха ясни. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият председател на сметната палата Цветан Цветков.

В обществото остана впечатление, че ме освобождават заради скандала NEXO, което не отговаря на истината. Причините могат да проличават само от действията на Сметната палата през тези четири месеца. През тях беше приет един образец на декларация, който не съответства на Изборния кодекс. Това беше оправдано с повече публичност и прозрачност, но предизборната кампания показва точно обратното, само 104 дарители са пуснали такива декларации, заяви Цветков.

Основната роля на Сметната палата е да дава препоръки, но когато сме установили престъпления, трябва да ги изпратим на прокуратурата. През последните 8 г., докато бях председател, са изпратени 34 одитни доклада, в които има установени престъпления. Прокуратурата е законово задължена текущо да ни уведомява какви са резултатите от проверките. За съжаление, не получавахме такава информация. Стана ясно, че по нито един доклад не е образувано прокурорска проверка. Сред тях има случаи за извършени престъпления на партии преди избори, престъпления с дарения, посочи бившият шеф на Сметната палата.

Негативният ефект за обществото от забавените отговори е, че Сметната палата не може да публикува доклада за извършените престъпления. Обществото остава с впечатление, че виновните няма да бъдат наказани и остава чувството за безнаказаност на хората, които управляват публичните ресурси, а и Сметната палата не може да обжалва актовете на прокуратурата за отказ за извършване на проверка, коментира Цветан Цветков.

Затова е много важно прокуратурата да реагира своевременно. Това ще има оздравително действие спрямо тези, които искат да се облагодетелстват, използвайки публичен ресурс, каза още Цветков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Спокоен

Спокоен

19.05.2023 | 19:37

Гледайки КОЙ е инициирал отстраняването ви, можете само да се гордеете с това!

Отговори
14 0

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”