1553

Цветан Цветанов извади шокиращи факти за Брендо

Кокаиновият крал знаел на втория час какво си говорят най-висши антимафиоти

Изненадващата поява на Евелин Банев - Брендо пред Софийския затвор продължава да е тема на седмицата. Интерес поглед в студиото на OFFNEWS  към събитията даде бившият вицепремиер и МВР шеф Цветан Цветанов.

Той разказа за детайли около ареста на Евелин Банев през май 2012 г. в Созопол и конкретен случай на среща между италианските власти и хора от ГДБОП и българската прокуратура през 2008 г.. След нея Брендо се обажда и снася информация към италианската мафия.

"За Евелин Банев-Брендо в България почти нищо не се знаеше до 2006-2007 г., когато течеше делото му за пране на пари. Там имаше свидетели, които не можаха да свидетелстват, защото бяха убити. Когато станах вътрешен министър, при мен дойдоха представители от италианските служби и поискаха да направя среща с Джорджино - следователят, който работи по мегадело за наркотрафик на кокаин от Южна Америка за Европа в размер на около 40 тона кокаин годишно. 

В тази ОПГ от 30 души - 13 бяха българи. Италианските власти поискали сътрудничество от българските власти през 2008 г. и ги запознали с всички доказателствата за работата на тази ОПГ. На срещата били трима души от ГДБОП и прокуратурата.

Тогава на втория час Брендо получава информация от тези представители на прокуратурата и службите и диктува на Мелате - един от организаторите на италианската мафия. Казва му всичко, което има събрано като доказателства и как започват процесуалните действия за тяхното задържане и локализиране. Това осуетява провеждането на тази международна организация и Италия зачерква България като партньор".

Цветанов заяви, че заедно с тогавашния главен прокурор Борис Велчев направили опит да установят дали изтичането на информация е станало от ГДБОП или прокуратурата, но това така и не станало ясно.

Цветанов говори и за влиянието на Брендо сред политиците и в службите: "Евелин Банев-Брендо е човек, който с неговата организация и това, което е правил през годините - винаги е бил анонимен за България, но той имаше огромно влияние в политическите среди и службите за сигурност. Защото не може да извършваш всичко това - да переш пари през България от контрабанда и да не бъдат засечени. Разбира се, че той е бил покровителстван от такива лица".

Около година след ареста на Брендо убитият миналата година Алексей Петров казва: "Ако Брендо проговори за Борисов, Флоров и Цветанов за това, което правят, а приписват на него - ще стане страшно". Станимир Флоров е тогавашният шеф на ГДБОП.

"Аз съм бил единственият през всичките тези години, който неутрализира и задържа лицата на прехода, покровителствани от политици и организираната престъпност. Алексей Петров и Брендо бяха част от тях. Журналистът Огнян Стефанов беше пребит от хората на Алексей Петров на една вечеря, на която беше и Брендо - тогава и той пострада в сблъсъка. Стефанов беше пребит заради публичните си изказвания.

Така че Алексей Петров не може да бъде мерило. (...) Той не беше случаен човек. Много пъти е проявявал интерес да комуникира с мен, но аз не съм отвръщал. Не се познаваме", каза Цветанов, "Алексей Петров е причинил толкова много - мачкал е много хора и е отнемал бизнеси, така че има много мотиви да се пристъпи към тази крайна мярка", коментира Цветанов убийството му.

Попитан дали според него сега лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е "притиснат" от обстоятелствата и необходимостта да състави правителство с ДПС Цветан Цветанов отговори: 

"Съдейки от времето когато трябваше да състави първия кабинет "Борисов", смятам, че във втория кабинет се случи нещо - Борисов беше под наблюдение на определени сили. Вътрешни сили. 2013 г. след първия управленски мандат започнаха репресивни действия към мен, Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Борисов. За разлика от Борисов, ние минахме през съдебни дела, докато за него те бяха прекратени, сложени "на трупчета".

Според мен от 2014 г. Борисов вече нямаше тази увереност да прави реформи, защото имаше определени притеснения - може би от свои действия, докато е бил премиер, или още преди да влезе в политиката. (...) В момента Борисов е много притеснен за това, което се случва, защото знае, че винаги има възможност да бъде възобновени тези дела. От тази гледна точка винаги ще има какво да го задушава да прави това, което правеше през първия си управленски мандат", добави вторият човек в ГЕРБ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?