1553

Чудовищно! Изкуствен интелект фалшифицира новина на БНТ ВИДЕО

Аделина Радева "съобщава" за побой над лекар, извършен от прочут бизнесмен

Фалшив видеоклип, с откраднатия образ и глас на водещата на "По света и у нас" Аделина Радева се разпространява в социалните мрежи, алармираха от БНТ. Неведнъж сви показвали лица на обществената телевизия, които се използват за менте реклами. За първи път, обаче, за измамата е използван изкуствен интелект, който е създал фалшив образ, като са използвани автентични снимки, видео и глас.

"Новината", която "образът" на Аделина Радева поднася, е за нападение над кардиолог от директор на известна българска фармацевтична компания по време на живо предаване. Причината - направено сензационно изявление, което нарушава предварително уговорен сценарий. Сниман е шефът на ВМА генерал Венци Мутафчийски с насинено лице - отново манипулация. А и той дори не е кардиолог.

"Давам си сметка, че това е брутално, защото вече може да излъже мои близки хора до такава степен достоверността приближава и до такава степен се мачка доверието във всичко, което правим", казва самата Аделина Радева.

За водещата на "По света и у нас" това не е първият случай на злоупотреба. За първи път обаче потребителите се манипулират чрез фалшиво видео, създадено обаче на основата на автентични снимки, картина и звук. Вероятно гласът е компилация от различни новини, които са четени от Аделина. Само грешните ударения и накъсаните фрази издават фалшификата, но те изискват задълбочена проверка, която не всеки би направил.

"Скоростта, с която се развива изкуственият интелект, е невиждана до момента, посочи Александър Иванов", преподавател в СофтУни. "Тепърва започва злоупотребата с изкуствения интелект и със способностите му. Той има невероятната способност напълно да заблуди човешките сетива."
Според експерта в областта на информационните технологии Александър Иванов създаването на подобно видео не изисква кой знае какви технически умения и на практика изкуственият интелект може да моделира всичко, което пожелаем.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Не на телевизията

Не на телевизията

30.09.2023 | 08:14

Хич не е чудовищно, а си е знак, че на нас зрителите отдавна не е необходима телевизия, защото поколението родено след 1998 год. не стои пред телевизор. Телевизията е само за пенсионери с деменция. Трябва изобщо да се закрие държавната телевизия защото тя струва милиарди на нас гражданите! Какво чакат та държат толкова много “ творци”? Това са хора, които получават заплата без Труд!

Отговори
1 2
nickbg

nickbg

29.09.2023 | 23:05

Значи, не престъпници, изпозвали изкуствен интелект, са извършили манипулацията, ами той, изкуственият интелект, бил престъпникът?! Май, е още рано за това, но може някой ден и това да стане...

Отговори
5 1
egre

egre

29.09.2023 | 22:50

Разпродажба!!!Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! ``Промоционална цена: 79 BGN. ----- https://mub.me/handy

Отговори
0 1
хохохо

хохохо

29.09.2023 | 21:59

шорошляците ги фалшивицирали...

Отговори
5 0
Гениално доказателство,

Гениално доказателство,

29.09.2023 | 20:33

че с прогреса ще си еб*м майката.

Отговори
8 1
Карина

Карина

29.09.2023 | 19:19

Гениално доказателство, че не е необходимо БНТ Пловдив, защото вече хората няма да вярват на тв.

Отговори
6 1
Нели

Нели

29.09.2023 | 20:19

Ами вярвал ли е някога на княгиня Десислава от БНТП? Сега не се ли потвърждава, че с ИИ управлението на Шишмановия род е пълен абсурд?

Отговори
1 0
Ясно

Ясно

29.09.2023 | 19:17

Значи изкукалия интелект със зли очи е утрепал и Асанчо Няма смисъл ут МиВиРе да търсят веке престъпници Всичко да го пишат на изкукалия интелект Нещо като несъобразената скорост Понятие непонятно обслужващо застрахователите а не някой друг А изкукалия интелект който пък в случая краде образи и създава фалшиви новини най би му прилягало да му сложат името Хекимянчо Зер толкова години момчето се напъваше да създава фалшиви новини и образи

Отговори
4 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?