1553

Чудовищен скандал! Откриха баровски апартамент в болницата на властта

Скандал разтърси държавата! Някой м бившата правителствена болница „Лозенец” е направил тузарски апартамент от 500 квадрата вътре, дали да си почива, дали са отсядат ВИП пациенти, дали да се забавлява след смяна. Ще видим.

Екипът на NOVA разполага с ексклузивни кадри на жилище фантом, което се намира на територията на здравното заведение, обзаведено е скъпо и до момента е било под ключ.

Сегашното ръководство обяви, че не е ясно кога и от кого е построено и обзаведено луксозното помещение, както и за каква цел се е ползвало. Според тях жилището няма документи.

Апартаментът се намира на последния етаж на болницата, разположен е в коридор между операционните и отделението по ортопедия. По думите на настоящото ръководство става дума за около 500 квадрата. Оттам твърдят, че за помещението няма документация в болничния архив.

Според тях никой от болницата не е имал достъп до въпросното място, не е ясно и с какви средства е построено. В него има луксозно обзавеждане, както джакузи и сауна. До апартамента фантом се стигало със специален асансьор с чип. Към момента е загадка кой е разполагал с него.

Пред NOVA бившият и дългогодишен директор на болницата обясни, че знае за този апартамент, но подчерта, че в него не са инвестирани пари нито на болницата, нито на Медицинския факултет към Софийския университет, чиято учебна база е и болница „Лозенец”.

Петстайният луксозен апартамент се намира над отделението по реанимация, разказва директорът на болницата. От години за съществуването му се носели легенди из болничните коридори, но никой не го е виждал допреди няколко месеца, твърди д-р Христо Стоянов - сегашният директор на лечебното заведение. В началото на годината ръководство разбира, че в една от най-големите болници у нас има заключени помещения. Оказало се е, че никой не разполага с ключ за тях. От болницата свикват вътрешна комисия.  

„Това помещение беше отворено от ключар в присъствието на тази комисия. Липсват каквито и да било документи – финансови, проектантска документация, архитектурна документация – нищо не съществува в архива на болницата. По предварителна оценка това са около 500 квадрата, няколко помещения. До него се стига само с един асансьор, който е с чип. Никой от болницата няма достъп до това ниво”, обясни д-р Стоянов.

По думите на директора на лечебното заведение, след като са отключили апартамента, се е оказало, че в него липсва голяма част от оборудването, а вътре били намерени „необясними неща”. „Шкафовете в момента са празни. Има остатъци от апаратура, която вероятно е служела за някакъв вид наблюдение в структурата”, поясни д-р Стоянов.  

NOVA се свърза и със зам.-директора на болница „Лозенец” д-р Светлин Сталянов. „Така, както са разположени бюрата и шкафът - най-вероятно е било предвидено за работно фоайе с една или две секретарки, по бюрата има остатъци от праха от телефонна система”, поясни той.

В една от стаите има и кухня. „Вижда се фурна, вградена кафе машина, миялна машина, както и хладилник с фризер. Нямаме реално обяснение как може и как се е случило. Аз лично нямам обяснение как някой може да строи върху държавна собственост, на своя сметка”, добави д-р Сталянов.

В така наречения апартамент има и още две стаи, които според предположенията на лекарите са служели за трапезария и спалня. „Щорите са електрически, а прозорецът се отваря”, коментира още зам.-директорът на болница „Лозенец”.

Най-голямата изненада се оказва обзавеждането на една от двете бани, разказва д-р Сталянов. „Влизайки вътре, се вижда едно доста сериозно джакузи. Непосредствено до него е разположена и сауната, която е ползвана”, уточни той.

Ръководството твърди, че документи или скици на помещенията няма. Не е ясна и общата стойност на апартамента и оборудването в него. „Можем да предполагаме, че това нещо се е случвало в периода, в който е имало строително-ремонтни дейности на операционния блок. Може би през 2014 година”, подчерта д-р Стоянов. 

Справка показва, че в този период директор на лечебното заведение е проф. Любомир Спасов. Пред NOVA дългогодишният шеф на болница „Лозенец” обясни, че знае за съществуването на този апартамент.

По думите му той е построен през 2008 г. и е с изрядна документация. Проф. Спасов беше категоричен, че средствата, вложени в него, не са на болницата, а 500-те квадрата се състояли от кабинет и помощни помещения. 

По думите на настоящото ръководство обаче тази площ е неизползваема. Сегашното ръководство на болницата е сезирало полицията и държавното обвинение. 

От Софийската градска прокуратура обявиха, че с постановление от 08.06.2023 г., деловодно изведено днес, наблюдаващият прокурор в СГП е изпратил преписката по компетентност на Софийска районна прокуратура с оглед данни за престъпление по чл. 201 НК (длъжностно присвояване). 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
17 коментара
Десен

Десен

30.06.2023 | 23:31

Нещо няма логика... Никой не знае... Като гледам има огромен телевизор, по серийния му номер, може да се разбере кога е произведен - обикновено се продават до 6м от производство. Искат ли ще могат да разберат всичко, но явно нямат желание, дет' се вика...

Отговори
1 0
Познайте

Познайте

10.06.2023 | 08:48

Собственика: 1. Кюлчев 2. Тикваров 3. Винету 4. Кмета на Симитли

Отговори
2 0
Дървото дървотооооооо

Дървото дървотооооооо

10.06.2023 | 07:50

Разбира се че не е правен с парите на болницата и как би могло след като такъв апартамент не съществува нито по документация,нито по скица а просто е сън и въображение на журналистите. Как би могло да е правено с пари на болницата,като тя е бедна и обикновените хора в нея спят на изтърбушени кушетки а носилките са брезентови тарги от първата световна. Как така оборудването е изчезнало,след като никой не е знаел че там има оборудване и помещения от половин декар дори. Всичко е химера и инсинуация в България такова нещо неможе да стане. Виновен е ЕС!

Отговори
5 1
Майтапи

Майтапи

10.06.2023 | 06:32

Уж никой не знае за този апартамент, а всички знаят, че не е правен с парите на болницата ? И как става тази работа? Ами да се види КОЙ е бил на власт, Кой е бил шеф на блницата и... Така бай Ганьо разпределяше парите, седнал на пънчето... Кажи ми кажи бедни народе, КОЙ те в таз робска люлка люлее!? Това са евратлантическите ценности. За едни - нелегални апартаменти /или публични домове/, за други - асансьор за зайците и "къщурка" в Барцелоната...

Отговори
9 0
Има такава държава

Има такава държава

10.06.2023 | 05:58

Стая за почивка за богоизбрани ако имаше език да разкаже на какви оргии е била свидетел.

Отговори
7 1
Реалист

Реалист

10.06.2023 | 00:51

И никой не знае чий е апартамента няма такава държава наистина!

Отговори
19 0
Мето

Мето

10.06.2023 | 00:17

Това е силата на кюлчетата злато и на парата. Защото парата ебе фукарата.

Отговори
14 0
Венци

Венци

10.06.2023 | 00:14

Този апартамент е бил само за елитни куртизанки.

Отговори
12 0
Роджиери

Роджиери

10.06.2023 | 00:11

Тиквата като е бил на власт със сигурност се е възползвал от тоя апартамент. Защото е невъзможно да не знае за него. Сигурно с Мата Хари са го освещавали. Жалко че двамата не може заедно да са в затвора. Но тиквата там може да изпълнява нейните задължения.

Отговори
9 1
Наталия

Наталия

09.06.2023 | 23:40

Много хора са знаели кой е ползвал този елитен бардак. Директора на болницата трябва да бъде отговорен за ползването му. Има и вариант полицията да са подслушвали и наблюдавали. Но с луксозното обзавеждане си личи че ползван за други неща. Този апартамент може да го ползват вече за защитени свидетели.

Отговори
12 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?