46

ЧРД на ненадминатата Стефка Костадинова

Рожден ден на 25 март празнува легендарната Стефка Костадинова. Екипът на "Марица" пожелава много здраве и успех на всички, които имат хубав повод днес!

Стефка Костадинова е олимпийска шампионка и многократна носителка на европейски и световни титли, световна рекордьорка в дисциплината скок на височина. Нейният рекорд от 209 см е непобедим и днес. Понастоящем тя е председател на Българския олимпийски комитет.

Стефка Костадинова е родена на 25 март 1965 г. в Пловдив. Кариерата си започва с гимнастика и плуване. Учи в Средно спортно училище „Васил Левски“ в град Пловдив. В 7. клас вече е „майстор на спорта“, а в 10. клас скача 190 см. Първият си скок над 2 метра прави на 25 август 1984 г. в София. След спортното училище завършва спортен педагогически профил в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

На 30 август 1987 г. на Световното първенство по лека атлетика в Рим, Италия, поставя световен рекорд в скока на височина от 209 см. Този рекорд още не е подобрен. През 1997 г. се отказва официално от състезателната си кариера.

През 1999 г. Стефка Костадинова става вицепрезидент на Българската федерация по лека атлетика. През 2002 г. е избрана за заместник-председател на Държавната агенция за младежта и спорта. На 11 ноември 2005 г. е избрана за председател на Българския олимпийски комитет, а четири години по-късно е преизбрана за втори мандат. На 9 май 2013 г. Стефка Костадинова е избрана за трети път като председател на Българския олимпийски комитет. Владее английски и руски език.

Да почерпят още:

Марта Божикова - бивш зам.-кмет на Пловдив

Пламен Крумов - бивш футболист на Марица и Ботев

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?