49

Четири комитета у нас събират подписи за референдуми

Четири инициативни комитета в момента събират подписи за национални референдуми по различни теми, според регистъра по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, на сайта на Народното събрание.

Хората на Слави Трифонов стартираха акцията за парафи на 24 януари. Крайният срок за внасяне на подписката е 23 април 2023 г. Инициативен комитет, подкрепен от "Възраждане", започна още по-рано да търси подкрепа за българския лев. Затова нужните 400 000 подписа трябва да бъдат внесени в парламента най-късно до 10 април.

Макар и далеч по-малко известни, вървят още два опита за референдуми. Инициативен комитет, представляван от Ивайло Шопски от Национално движение "Бащино огнище", събира подписи за национално допитване по три въпроса: "Съгласни ли сте приемането на еврото в Република България да стане не преди доходите в страната да се изравнят със средните за Европейския съюз; Подкрепяте ли запазването на въгледобива и топлоелектрическите централи, както и развитието на ядрената енергетика, включително чрез изграждане на нови мощности в "Белене" и "Козлодуй"; Съгласни ли сте да се забрани със закон ЛГБТИ+ (джендър) пропагандата в детските градини, училищата, културните институции, както и във всяка държавна политика на Република България. Крайният срок за внасяне на подписката е 9 април т.г.

Инициативен комитет "Нашенско бъдеще за нашите деца", представляван от Христо Попов, е депозирал на 22 ноември миналата година уведомление до председателя на парламента за организиране на национален референдум. Въпросите са свързани с начало на процедура по преговори по чл. 50 от Лисабонския договор за излизане от Европейския съюз; за незабавно запориране на "транзакциите на лица и институции у нас със САЩ, Русия, МВФ и СЗО, докато не се прекрати ползването на преференции от граждани на Украйна с оглед равностойното им положение с пребиваващи у нас граждани на други засегнати от конфликти страни"; избор, без посредник, като "Информационно обслужване“, на Велико Народно събрание "с цел въвеждане на задължителен и значим тест на лъжата в съда и абсолютна монархия с княз, генетичен родственик на Александър Батенберг или на Георги Раковски и Петър Берон". Крайният срок за внасяне на подписката е 22 февруари т.г.

Ако в срок до три месеца от уведомяването подписката не бъде внесена в Народното събрание, процедурата по внасяне на предложение за референдум се прекратява, което се вписва в регистъра на парламента.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
456

456

04.02.2023 | 15:44

Всичко това ще се реши с излизане от ЕСССР и нато, както и съд за Паси и компания

Отговори
7 3
бий шорошояда,

бий шорошояда,

04.02.2023 | 15:14

бий!

Отговори
6 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?