46

Честваме 157 г. от рождението на бащата на родното пчеларство

На 11 октомври се навършват 157 г. от рождението на Марко Вачков - основател на пчеларството в България. Роден е през 1866 г. в Сухиндол. Инициатор е за основаването на Българското пчеларско дружество и на Българския пчеларски съюз, участва в учредяването на Всеславянския пчеларски съюз. Инициатор е за образуването на първата пчеларска кооперация в България - „Нектар“, в София. 

Започва да издава списание „Пчела“, на което е главен редактор (1902-1927). Участва в международни изложби по пчеларство в САЩ, Русия, Белгия.

Основава лозаро-винарската кооперация „Гъмза“ в Сухиндол (1909), една от първите в България, на която 20 години е председател, и други 5 години - директор. Член-основател на Съюза на българските лозаро-винари и Съюза на лозаро-винарските кооперации. Създава и Сухиндолската популярна банка (1919 г.), на която е директор 10 години.

Автор и преводач на множество популярни книги, отпечатвани с негови собствени средства и разпространявани масово сред населението. Редактор на вестници в Сухиндол. Умира на 25 май 1936 г. в родния си град.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?