2374

Честит празник! Честваме 137 години от Съединението

Днес честваме 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Вдъхновител на историческото събитие е целия народ, а Захари Стоянов оглавява Българския таен централен революционен комитет, който се заема с делото.

На 25 юли 1885 г. (стар стил) в с. Дермендере (по-късно Фердинандово, а след това и до днес с. Първенец, Пловдивско) е свикано заседание на БТЦРК, на което е избран нов ЦК с председател Захари Стоянов и членове Иван Андонов, кап. Коста Паница, Димитър Ризов, отец Георги Тилев. Взето е решение за обявяване на революция и водене на борба за извършване на планираното „Съединение под скиптъра на княз Александър I, само на Северна и Южна България”.

Комитетът установява връзки с представители на либералната буржоазия и с някои от командирите на войската в Източна Румелия – майорите Р. Николов, Д. Николаев, Д. Филов и др. Решено е акцията да започне на 15 септември, но поради някои дребни инциденти в Панагюрище, Чирпан и Конаре, това станало малко по-рано. Междувременно на 22 август избухва дипломатически конфликт с Румъния за възвишението Арабтабия край Силистра.

Според утвърдения план на заседание на БТЦРК от 23 август 1885 г., главният удар трябвало да бъде нанесен в Пловдив срещу конака и представителните учреждения, местните отряди да заемат Пазарджик и други по-големи селища в областта.

През втората половина на август в много селища започват вълнения и демонстрации. Най-масови те били в с. Голямо Конаре (днес Съединение), където действа Продан Тишков (Чардафон Велики). На 30 август княз Александър I приема в Шумен пратениците на БТЦРК майор Сава Муткуров и Димитър Ризов и одобрява плана за Съединението.

На 2-ри септември спонтанно е проведена протестна демонстрация, която послужила като сигнал за масови демонстрации в редица селища на областта.

 На 6 (18 септември, стар стил) септември рано сутринта разположените в околностите на Пловдив войски, под командването на майорите Николаев, Филов и Муткуров влизат в града, скандирайки „Да живее Съединението на България“, „Да живее княз Александър”. Майор Д. Николаев и четата на Чардафон Велики обкръжават конака. З. Стоянов и Г. Данчов и други влезли в дома на губернатора Гаврил Кръстевич и му съобщили, че е свален от власт и арестуван.

Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на Южна и Северна България. Веднага е образувано временно правителство с председател д-р Георги Странски и членове: д-р Чомаков, майорите Филов, Райчо Николов, Йоаким Груев, К. Пеев, Д. Янкулов, З. Стоянов, Д. Юруков, Г. Данчов, А. Самоковец и Г. Бенев.

Същият ден, от името на БТЦРК, Захари Стоянов призовава народа към сплотеност за отбрана на Съединението. Във възванието се казва: ”Братя! Часът на нашето съединение удари! Вие се задължавате в името на Отечеството ни, в славата и величието на България да се притечете на помощ и подпомогнете святото дело…”.

Майор Д. Николаев като началник на милицията заповядал в срок от 40 часа да бъдат повикани всички способни да носят оръжие. Aктът на Съединението е извършен с цената на една единствена жертва – майор Райчо Николов. На 8 септември е огласен манифест в Търново за признаване на Съединението.

Поставено пред свършен факт, правителството на Петко Каравелов приема извършения акт и се заема с дипломатическото уреждане на въпроса. То поема управлението на областта до пристигането на княз Александър I Батемберг. Князът без колебание одобрил Съединението и заедно със Стефан Стамболов и П. Каравелов, след като заповядал за извършването на обща мобилизация, на 9 септември влязъл в Пловдив. Бил е посрещнат от народа с небивал ентусиазъм и възторг.

Съединението получава своето дипломатическо и международно признание едва когато е подписана българо-турска спогодба и Топханенския акт на Великите сили, а сливането на Княжество България и Източна Румелия е утвърдено окончателно чак с признаването на българската независимост през 1908 година.

6-ти септември е двоен празник за Пловдив, тъй като с решение на Общинския съвет през януари 1993 г. денят е избран и за празник на града.

С чествания и други инициативи в цялата страна ще бъде отбелязан празникът.

Президентът Румен Радев ще посети Пловдив, където ще участва в тържествената церемония по повод 137-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

В 20.30 часа на площад "Съединение" държавният глава ще участва в тържествената проверка-заря и ще приеме почетния строй. В 20.45 часа президентът ще произнесе слово.

На тържествената церемония в Пловдив ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
IRON FIELDS

IRON FIELDS

06.09.2022 | 12:17

И ОСВЕН РИТНИК ПОД ОПАШКИТЕ, ЩЕ ВИ ВЪРЖА И КОНСЕРВНИ КУТИИ ЗА ТЯХ! УСВЕТ!

Отговори
0 1
IRON FIELDS

IRON FIELDS

06.09.2022 | 12:16

П С Е Т А НЕ РАЗТУРИТЕ ЛИ К Е Н Е Ф А С ДОБРО, ЦЕНТУРИОНИТЕ, ЩЕ ВИ ОРГАНИЗИРАТ МОРЯШКИ БОЙ!

Отговори
0 1
LEGIO VI FERRATA

LEGIO VI FERRATA

06.09.2022 | 12:15

НАГЛИ П С Е Т А!

Отговори
0 1
ПРОЛИВИТЕ

ПРОЛИВИТЕ

06.09.2022 | 12:11

КНЯЖЕСТВО Л А Й Н А Р И Я И ИЗТОЧЕН РИМ ?! :)

Отговори
0 1
Спокоен

Спокоен

06.09.2022 | 09:20

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!

Отговори
3 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

06.09.2022 | 08:03

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ

Отговори
2 0
Честит празник,българи!

Честит празник,българи!

06.09.2022 | 07:51

Честито Съединение!Нека бъдем единни,патриоти,здрави и успешни за едно по-добро и светло бъдеще на България!Весел празник на всички!

Отговори
4 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?