71

Часове до два световни рекорда: 17-годишният летец Мак Ръдърфорд каца до София

Броени часове ни делят от нов световен рекорд в авиацията, съобщава NOVA.

17-годишният Мак Ръдърфорд ще кацне в сряда на летище до София. Така той ще стане най-младият пилот, обиколил света със самостоятелен полет. Подобно нещо направи и по-голямата му сестра Зара Ръдърфорд преди няколко месеца.

   
Повече от 5 месеца полет. 4 континента и над 30 държави. Приключението на Мак Ръдърфорд ще завърши там, където започна - в България. И то не с един, а с два рекорда на Гинес. За най-млад пилот направил околосветско пътешествие, и за най-млад пилот в самостоятелен полет с ултралек самолет.

"Ще ви издам една тайна - сертификатите на Гинес са тук и се намират в мен. Те ми ги дадоха да му ги връча. Официално той ще ги получи тук, но неофициално той вече е рекордьор", твърди Димитър Димитров, спонсор на Мак Ръдърфорд.

Подобно пътешествие е истинско изпитание, казва Димитър Димитров, който е спонсор на Мак. "Той беше получил предупреждение от Китай, че ако мине през тяхното въздушно пространство ще бъде свален. Имаше страшно много административни пречки. Също така не всяка държава позволява 16-годишен да управлява самолет".

Заради всички приключения и промени в маршрута заради непредвидени ситуации, той получил и нов прякор. "Макинзон Крузо. Кацнал на самотен остров. Пристигнал точно преди залез. Където му се е наложило да спи в барака на изтърбушен матрак", твърди Димитров.

Сред хората, които ще го посрещнат в сряда, ще бъдат пилоти, известни изпълнители, както и сестра му Зара, която държи настоящия световен рекорд за околосветска обиколка с лек самолет. На 23 март, преди да излети - Мак сподели, че тя е най-важният човек за него. "Моята сестра е моето вдъхновение.Искам да покажа, че промяната започва от младите хора. Не е нужно да си пълнолетен, за да направиш нещо специално", заяви младият летец.

Прогнозите обаче предвещават проблемно кацане заради влошаване на времето. Въпреки че Димитър е предложил на семейството му да отложат кацането - те не се съгласили. "Те искат да не се отлага нито ден защото после ще бъде по-лесно за някой да подобри неговия рекорд. Аз нямах късмет с помощ към млади хора в България, дори бях загубил вяра в хората. Тези двама белгийци ми върнаха вярата в хората. Това казах и на техните родители", подчертава спонсорът.

Полетът на 17-годишният Мак Ръдърфорд към историята ще приключи в сряда на пистата край пернишкото село Кондофрей.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?