46

Часът на истината ни удари в Деня на лъжата

Заедно с маските падна и мораториумът върху цените

По ирония на съдбата българите ще опитат горчивия вкус на истинския живот навръх Деня на лъжата. На 1 април падат маските заради обявения финал на битката с пандемията. Дали властта прибърза и подцени вируса, ще се разбере скоро. Отсега обаче е ясно, че ще остане глас в пустиня апелът на главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев да спазваме досегашните мерки по желание. Сигурната лоша новина е, че се задава краят на всички бонуси, раздавани заради пандемията. Засега утешиха пенсионерите, че ще взимат още 60 лв. до юни. Дотогава ще работи и програмата 60/40 за бизнеса, който обаче скоро ще бъде оставен да се оправя сам. 

Друга притеснителна новина е, че вече сме без мораториум върху цените на тока, газа и парното за битови потребители. Подмененото ръководство на КЕВР явно ще изпълни волята на кабинета да не шамароса народа с рязко вдигане на тарифите още сега, но скокът е неизбежен. Цените за момента остават същите - такива, каквито бяха през декември месец миналата година, когато бяха „замразени“. „Тези три месеца бяха най-тежкият период откъм потребление на топлоенергия и еленергия. В момента на борсите енергията е на нива от 200-250 лв./мегаватчас, което е съвсем различно отпреди три седмици. Мораториумът изпълни целите си. Индикациите от КЕВР са, че няма да има шоково поскъпване“, заяви Радослав Рибарски, председател на енергийната комисия в парламента вчера. Газът обаче вече дръпна нагоре, а от 1 юли това ще се случи и с цените на тока, парното и водата. 

Инфлацията от 10% през февруари пък изяде увеличението с 60 лв., до 710 лв. на минималната заплата. Остава надеждата при актуализацията на бюджета през юли властта да направи жест за заплати и пенсии, адекватен на бесния танц на цените.

На този фон изглежда твърде сиромашка радост обещаната великденска добавка от премиера Кирил Петков. Тя даже няма да стигне за всички пенсионери, а ще огрее само най-бедните от тях.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?