49

Чалга патриотизъм ни дебне отвсякъде! С татуси и гьобеци

 Оля АЛ-АХМЕД

„„Кой уши байрака, кой уши байрака, кой му тури знака "Смърт или свобода"! Ей, че силни думи! Само като ги прочета или чуя тръпки ме побиват! Патриотични! Истински! Родолюбиви!

Какво представлява патриотизъмът? Най-лесно е да отворим енциклопедията и да прочетем определението на експертите.

Патриотизъм (на гръцки: πατριώτης – съотечественик, πατρίς – отечество) означава любов, обич към родината и желание за опазването ѝ. Възхищение от националните постижения, привързаност към родната земя, език и традиции. Патриотизмът на дело означава безкористна и всеотдайна работа за въздигане на народа и родината. Патриотизмът обаче в някои случаи се слива с национализма.

Патриотизмът се използва за създаване на национална гордост, като се акцентира върху постиженията на нацията в миналото и настоящето, отбелязват се с чествания значими събития от историята и се осъществяват дейности за сплотяване на националния дух.

Така са го описали знаещите. А как го разбират можещите? Ето тук вече удряме на камък!  Едни си татуират великия лозунг "Смърт или свобода" на косматите гърди и сеят смърт, мислейки, че дават свобода! Други пък го възпяват в чалга и кючеци, разтърсвайки гюбеци.

Не осъзнавайки, че точно от тези гьобеци и кючеци са се освобождавали дедите им.

Трети пък  решават да си закупят българския трибагреник и да го ползват във всичко, ей така патриотично! Като салфетки, носни кърпички, хавлиени кърпи, рокли, пердета – абе всичко, каквото братският китайски народ е произвел с тия три цвята, независимо, какво е. Сега да се разберем – китаецът няма никаква вина в случая, той чинно и работливо изпълнява поръчка.

Но кой е поръчителя, това е въпросът?

В един столичен квартал патриоти решиха да боядисат детска катерушка с цветовете на националния флаг, та като се катерят децитата да я тъпчат здраво с крачетата и да я калят отвсякъде! Празно място от кал да не остане! Но, това е решение на една община и на едни определени патриоти. Бояджиите нямат нищо общо, те са подизпълнители и дори едва ли са забелязали какво боядисват.

И така, на нашето любимо родно Черномерие прави впечатление една групичка от патриоти.  Ама патриоти ви казвам,  откъдето ги погледнеш. Три млади семейства с по две дечица, възпитавани в патриотичния пример на мама и тати, които са татуирани от главата до петите.

Едното младо майче с джуки с татуиран кръст на левия глезен, другото младо майче с татуирано стихотворение на двете дупета – та за да прочетеш стихчетата трябва да се наведеш , да си сложиш очилата и дълбоко да вникнеш в смисъла на двете части на седалищния мускул, за да събереш съдържанието!

Дойде ред и на татковците!

Български мачовци, бургазлии бяха, съдейки по диалекта и регистрационните номера на колите. На първо четене – хубави момчета, създали по две деца, ама как им обясняват татуировките си не знам! Единият си беше татуирал Венету, гледащ към Рейгън! Всички бяха с татуирани кръстове по гърбовете, но единият от тях явно беше лидерът на патриотите в компанията – притежаваше хавлия с българското знаме и цял ден я мачкаше със задните си части! Българският трибагреник служеше за всичко, освен за национално знаме!

Място за сядане, лягане, покривка за бира и чипс.

Красивите татуирани и напомпани семейни двойки се наслаждаваха на малките си деца, които джапаха в морето. Едното момченце обаче го изчипка една лека вълна. То се разплака и отиде при тати да го подсуши. И тук заговори истинският бащински патриотизъм , когато таткото взе хавлията с българското знаме и герба и хубаво избърса дупето на сина си!

На поколението чалга – патриоти ли разчитаме да реши дали 3 март или 24 май да са национални празници?

Та те не знаят днес, на 22 септември, какво празнува Родината им! Затова пък си имат хавлиена кърпа с българското знаме да се позабърсват, когато се подмокрят!

А истинските патриоти са някъде в Балкана и по селата, там където се вее истинското неоцапано с морски пясък и кал Българско знаме!

Честит празник, Българи!

 

Автор: Оля АЛ-АХМЕД

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Патриотизмът е отживелица

Патриотизмът е отживелица

22.09.2023 | 18:51

и символ на свещена простотия в 21 век. Светът има нужда глупаци, включително Оля и татуираните.

Отговори
3 4
Светът изобщо НЯМА НУЖДА от тебе-водещ АРХИ-глупак и безродник!!!

Светът изобщо НЯМА НУЖДА от тебе-водещ АРХИ-глупак и безродник!!!

22.09.2023 | 20:17

Дори за плюнки не си достоен някой да хаби по тебе,продажно безродно нищожество!!!

Отговори
2 3
Много сте права,за съжаление г-жо автор на статията

Много сте права,за съжаление г-жо автор на статията

22.09.2023 | 18:39

Жалко за новите поколения,изгубени са..в невежество,незнание,липса на адекватна почит,дезориентирани и тотално промити мозъци..така бе и целта-прост народ лесно се управлява..,но..непримирими са знаещите и можещите,дано има повече от тях сред нас-българите!

Отговори
11 2
Летовник ошашавен

Летовник ошашавен

22.09.2023 | 17:59

В престижен турски курорт на конкурс по мятане на гюбеци, друсане на цици и кичеци българките разбиха всички, даже туркините онемяха от дарбата по въртене и кълчене. Какво би казала Райна Попгеоргиева?

Отговори
12 2
Райна

Райна

22.09.2023 | 18:38

Да го върти и тя. Няма лошо.

Отговори
2 9
Игор

Игор

22.09.2023 | 17:26

Свобода или Смърт! А не обратното! Явно авторът не е българин!

Отговори
6 6
1912 кичука

1912 кичука

22.09.2023 | 17:38

В България, българи вече трудно се виждат... Всичко е леш

Отговори
8 3
Игоре,

Игоре,

22.09.2023 | 17:57

името ти се пише с мягкий знак - Игорь. Това покрай патриотизъма ти.

Отговори
2 1
Включително

Включително

22.09.2023 | 18:39

и тебе.

Отговори
0 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?