71

Чакаме отговор от “Газпром”! Говори енергийният министър

Активни разговор с “Газпром” все още няма, но служебното правителство е изпратило информация, че има готовност за възобновяване на преговорите. Това каза служебният енергиен министър Росен Христов в предаването “Здравей, България” на NOVA.

Той поясни, че отговор от руския доставчик очакват днес или най-късно в понеделник следващата седмица. “Ние и сега купуваме руски газ, само че през посредници и плащаме 30% отгоре. Ако говорим за финансиране, трябва първо Германия да спре да купува руски газ. Водещите държави в Европа купуват същия газ по тези правила. Ако има санкции на ЕК, досега водещите икономики трябваше да са санкциониране”, заяви още министърът.

“Казахме им, че сме готови да възобновим преговорите по договора и че имаме предложения по редица изменения, които биха го оптимизирали”, каза още Христов. 

Сред предложенията на служебния кабинет е удължаване на периода за взимане на оставащите количества газ. “Няма как да изразходим количествата газ по този договор”, категоричен е енергийният министър, затова предложението им е те да бъдат бъдат приемани и през 2023 г. Той поясни, че разговори за възобновяване на договора няма да има. “Говорим само за стария договор”, заяви Росен Христов.

По изчисления цената на ”Газпром” за септември е била 312 лв, а бизнесът и синдикатите поискаха между 200 и 250 лв. За сравнение Христов даде цената на танкерите с вчтечнен газ, подсгурени от кабинета “Петков”. По негов думи цената е била с 50% над тази от “Газпром”. 

На въпрос дали чрез закупуване на газ от Русия страната ни не подкрепя финансово войната в Украйна, Христов отговори:

“Ние и сега купуваме руски газ,

само че през посредници и плащаме 30% отгоре. Ако говорим за финансиране, трябва първо Германия да спре да купува руски газ. Водещите държави в Европа купуват същия газ по тези правила. Ако има санкции на ЕК, досега водещите икономики трябваше да са санкциониране”. 

 

Росен Христов уточни още, че в четвъртък са проведени разговори с ЕК относно закупуване на газ от “Газпром” по съществуващия договор. “Имахме пълно разбиране по темата”, заяви Христов. Схемата на плащането, за която служебното правителство ще настоява, е банкова гаранция след получаване на доставките на газ за месеца. Досега схемата е била за авансово плащане, уточни Христов, но при този вариант съществува риск парите да бъдат изпратени, а газът - не. 

“Осигурили сме по-голямата част за октомври, имаме откъде да осигурим и станалото. Тук се опитваме вече да смъкнем цената, посния Христов. и потвърди, че “Газпром” не е единствената алтернатива. 

Служебното правителство се е отказало от възможността да вземе седем танкера с втечнен газ от Америка, защото не е успяло да осигури слотове на “нормална” цена. Така, страната ни ще получи само един танкер. “Този слот, който осигурихме, позволява да доставим газа на нормална цена в България. Всички други слотове, които можеше да купим бяха от посредници на високи цени”, обясни енергийният министър. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
16 коментара
Там, където гнусната ЧАЛГА я няма!

Там, където гнусната ЧАЛГА я няма!

26.08.2022 | 20:51

Полша и Словакия откриха междусистемна газова връзка Словакия ще може да получава газ от Норвегия

Отговори
2 0
dimitar

dimitar

26.08.2022 | 16:41

Бърза и надеждна услуга за предлагане на заем за всички Нашата финансова институция има за цел да подпомага финансово фермерите, като им предоставя финансиране. офертите са налични от 10 000 евро до сума от 5 000 000 евро с възможност за връщане с лихвен процент от 2,5% годишно за период на изплащане до 30 години. За контакт: [email protected] com

Отговори
0 3
Западняк

Западняк

26.08.2022 | 15:58

Това ергийно микере ще нанесе рекордни щети на държавата в името на руските си господари. Безочлив и нахален, продължава да дрънка глупости и изопачава факти в полза на Газпром. И българският народ търпи всичко това. Даже много от българите се кефят и одобряват. Няма ли кой да го спре???

Отговори
5 2
Киро

Киро

26.08.2022 | 15:26

Питайте за Гъзпром германците, които панически строят 6 платформи за вечен газ.

Отговори
5 1
отговора на Путин

отговора на Путин

26.08.2022 | 15:07

шорошоядите с о'лабените халки да ядат боб и после да пълнят в кесийки, консерви и буркани!

Отговори
1 5
Киро

Киро

26.08.2022 | 15:27

България страда, бе руски кавал, не Сорос.

Отговори
5 1
Путин

Путин

26.08.2022 | 15:55

самоубий се и спаси България соросоядски урод!

Отговори
1 4
под соросоядско робство

под соросоядско робство

26.08.2022 | 14:59

министъра се обяснява, като ученичка заради соросоядската гмеж, държаща медии и манипулираща раята, въпреки очевадното, кое изгодното, до къде я докарахме!

Отговори
1 6
Богдан Попов

Богдан Попов

26.08.2022 | 14:33

На експерта само ще му кажа че е до някьде прав а на Дрона ще му кажа да вьрви някьде ( той си знае кьде) Аман от русофоби в Бьлгария.

Отговори
3 5
Александър Николов

Александър Николов

26.08.2022 | 14:30

Счупихме дъното и на английския език. TAKE or PAY. Даже няма да навлизаме в специфики по договори. Имаш ясно казано ВЗЕМИ или ПЛАТИ! Тоест, от април месец насам “Булгаргаз” казва “дайте ни”, като изпраща ежедневно заявка, но отсрещната страна казва - заявката Ви е изпълнена на 0!!!! Тоест, да, нека Министърът не се притеснява, защото потвърдената НУЛА от другата страна сме си я ВЗЕЛИ! Още нещо, което вероятно е новина за екипа му - АПРИЛ месец се плаща фактура, която е издадена ПРЕДИ декрета на Путин. Тоест, не само, че Булгаргаз изпълнява ВСИЧКИ условия по договора, а и ДОКУМЕНТИРАНО е превел средствата, в съответсвие с договорните отношения. Тези средства СА ПРИЕТИ ОТ БАНКАТА КОНТРАГЕНТ, тоест плащането е ЗАТВОРЕНО, но е върнато… БЕЗ ОСНОВАНИЕ! Толкова, по странно координираните опити да се вкара Булгаргаз в трудна позиция по потенциален арбитраж. Съвсем различен и интересен въпрос е дали текущото ръководство на Булгаргаз изпраща ежедневно заявки, както предишното. По темата - нека напомня на текущото ръководство на МЕ, че потенциален арбитраж към Газпромекспорт може да се води и на ниво ЕК, като към това нещо може да се включат и пропуснати ползи и нанесени вреди /например от по-високи цени на спот пазар/ поради неизпълнение на договорни отношения. Би било ей така… прозорливо, ако случайно текущият екип на Министъра се сети да проведе един бърз разговор с DG Energy, поне да е базисно наясно с потенциална позиция на ЕС.

Отговори
5 0
Богдан Попов

Богдан Попов

26.08.2022 | 14:39

А на Александр Николов искам да му благодаря за изчерпателното обяснение на проблема но не видях дали иска да получаваме газ от Дядо Иван или от САЩ?

Отговори
1 5
Eксперт

Eксперт

26.08.2022 | 14:10

Ситуацията е следната: 1. Газпром решават да не приемат плащания в евро, а в рубли, и спират подаването на газ. 2. Това решение е взето едностранно и представлява нарушение на договора с българската страна. 3. България има правните основания да претендира за обезщетение. 4. Ако се сключи нов договор с Газпром или се потвърди сегашния, България ще загуби правото си на обезщетение. 5. Енергийният министър, бидейки руско-радева ***, лъже, че страната ни би загубила евентуалния арбитраж.

Отговори
8 3
Руслан

Руслан

26.08.2022 | 14:32

С всяка държава сама решава в каква валута да си продава продуктите блажени са вярващите и лисица та вярваше че грозде то е падне ама накрая умряло от глад

Отговори
0 6
Експерт

Експерт

26.08.2022 | 14:40

Добре, но никоя държава не променя това за ВЕЧЕ подписани договори! Оп, с изключение на една!

Отговори
7 1
Дрон

Дрон

26.08.2022 | 14:07

ДАНС , арест за този путинов орел , какво още чакате да натвори ?!

Отговори
8 4
мижитурка

мижитурка

26.08.2022 | 14:55

да не дойде да арестува някой теб?

Отговори
1 6

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?