71

Цените по морето полудяха в пика на лятото

Нов ръст в цените на почивката по морето в пика на сезона. От средата на юли и началото на август хотелиерите готвят нови, по-високи цени на нощувките, показа проверка на NOVA. Заради инфлацията ваканцията в курортите по Черноморието ще ни излезе средно с 20-30% по-скъпо в сравнение с миналото лято.

През август - 30 процента отгоре

В пика на активния сезон туристите ги очаква нов ръст на цените по родното Черноморие, тъй като търсенето нараства във всички курорти. Така през август ще почиваме поне с 30% по-скъпо спрямо миналото лято. И за седмица край морето ще трябва да платим поне 200-300 лв. отгоре.    

По-солено това лято ни излиза и сянката на плажа –в някои от курортите комплектът от два шезлонга и чадър започва от 30 лв. А на места сянката струва колкото една нощувка в хотел. С минимум 10-15% нагоре са и цените в менютата на ресторантите край морето.

Туристи щурмуват 5 нови места по Южното ни Черноморие 

Туристи щурмуват 5 нови плажа, които от тази година са част от престижния списък на Синия флаг.

Международното отличие, с което се сертифицират най-чистите пясъчни ивици в света, по традиция привлича по-засилен интерес. У нас има общо 18 такива локации, което е рекорден брой. За пореден път област Бургас води класацията с наградени, но тази година в надпреварата мощно навлиза и Добрич, пише standartnews.com.

Именно там се намират три от новоприетите в елитния лист плажове – Бялата лагуна в Каварна, Албена и северният плаж в Кранево. Останалите два са централният плаж в Обзор и плажът на къмпинг „Черноморец“.

Варна остава само с две отличени дестинации – плажът в Златни пясъци и плаж Слънчев ден, който се намира в Св. св. Константин и Елена. Останалите топдестинации с екоетикет се намират в Св. Влас, Слънчев бряг, Несебър, Поморие, Созопол, Дюни и Аркутино.

Как се дава заветният Син флаг

Плажовете получават наградата Син флаг само за един сезон, като всяка година трябва да отговарят на международнопризнатите критерии, за да получат сертификат отново. Изискванията са не само плажът, но и водата за къпане да бъдат качествени и чисти, да има местни екосистеми, карта на пясъчната ивица с означени съоръжения, правила за поведение и т.н.

Освен това в зоната не трябва да има индустриални, отпадни или канализационни изтичания, а водораслите и другите естествени отпадъци трябва да се отстраняват. Нужни са и кошчета за рециклиране, чисти тоалетни, средства за първа помощ, източник на питейна вода и достатъчно спасители.

На юг
За чистотата на водата отговарят регионалните здравни инспекции и регионалните инспекции по околната среда и водите. Според РЗИ – Бургас, морската вода по Южното Черноморие е кристално чиста. От Обзор до Синеморец не е регистрирано нито едно отклонение от нормите. Мониторингът се извършва от началото на месец май по предварителен график за пробонабиране в 49 зони за къпане.

„От направените изследвания се установи, че с отлично качество са повече от 50% от зоните, а останалите са с добро качество. Няма нито един анализ, който да отчита лошо или задоволително качество“, твърдят здравните власти. От РИОСВ-Бургас също потвърдиха, че водата в морето е чиста, като посочиха, че всички курорти по Южното Черноморие вече имат пречиствателни станции.

От тях пречистените води се отвеждат чрез дълбоководно заустване на 2 км навътре в морето. Къмпинг „Юг“, ваканционният комплекс Свети Тома, в.с. Елените и в.с. Дюни имат собствени пречиствателни станции, като тази на Елените поема част от отпадните води и на курорта Свети Влас.

Останалата част се отвежда към пречиствателната станция, която обслужва Слънчев бряг, Равда и Несебър. С новата пречиствателна станция в Созопол бе тотално ликвидиран проблемът с изливането на отпадни води в морето. Извън колекторите и канализационната мрежа обаче остават повечето от къмпингите по Южното Черноморие и за тях проблемът стои на дневен ред, признават от РИОСВ-Бургас.

На север
 По Северното Черноморие също се радват на чиста вода. Във всички 23 зони за къпане във Варна и района морската вода отговаря на показателите за отлично качество.Единствено Офицерският плаж е с добро, но всички изследвания там също са в норма. Останалите три варненски плажа – Централен, Южен и Аспарухово, са издържали всички „изпити“ до момента и ще бъдат подложени на учестен мониторинг по три пъти в месеца.

На останалите зони за къпане пробите до края на лятото ще се взимат през две седмици, съобщи д-р Веселина Божилова, началник-отдел „Държавен здравен контрол“ в РЗИ-Варна. Обхватът на мониторинга включва територията от пречиствателната станция на Златни пясъци на север до къмпинг „Луна“ – на юг. И докато здравните власти се грижат за чистотата на водата, доброволци се грижат за тази на плажовете. Всяка неделя група ангажирани хора се събират край морето, за да почистят пясъчните ивици.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Гларуси

Гларуси

24.07.2022 | 08:05

Ей,не се научиха нашите местни търговци как се задържат туристи.Алчни,крадливи на парче и каквото могат да отскубнат за деня и това е.Затова всички бягат и ще ходят все в Турция и Гърция.Прахта им дишат и на едните,и на другите.Сами си ни гонят,да ходим все в чужбина на море.И така ще е,мениджмънт,и отношение,и конкурентност..грам..

Отговори
1 0
Грънча от ПОТ ТВ

Грънча от ПОТ ТВ

23.07.2022 | 19:40

Путин е виновен, никакво море, стойте си у вас и посрещайте украински бежанци!

Отговори
2 0
Я съм Я Казвам се Българин

Я съм Я Казвам се Българин

23.07.2022 | 17:38

И яз съм във Гърция Да го смучат еврейските и комунистически мутри Еднъ Стинка няма да им дам Във капка вода ще ги удавя със сабя посеча

Отговори
6 1
Мая

Мая

23.07.2022 | 17:06

За нас няма по-добро от Гръцкото море. Всичко е на ниво.

Отговори
9 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?