2374

Цените излетяха в космоса: какво става с българското Черноморие?

Тараторът удари 9 лева, рибената чорба - 13

Морето обикновено поевтинява в края на август и през септември. Това винаги е било правило в туристическия бизнес, само че в обичайно време, когато всичко върви по план. Целта е да се удължи максимум сезонът, а някои курортисти да повторят и потретят плажа. Тази година обаче положението е различно и всеки го забелязва. 

Цените на всичко - от храна до медицински услуги по българското Черноморие, излетяха нагоре. 

Добър апетит! Тараторът удари 9 лева, рибената чорба - 13

От Даниела Теофилова, Иван Кирев

Таратор за 9 лева, рибена чорба за 13 лева (300 г), българска салата с розови домати, чушки, мариновано краве сирене и маслинки - 20 лева (350 г), половинка печено пиле - 26 лева (излиза около 450 г) - това са реални цени от заведение на модерен плаж в Созопол. Има и по-засукани ястия, съответно на още по-фрапиращи цени, като например рибай стек "Блек Ангъс" - 79.90 лева (300 г) и пресен лобстер със спагети и чери домати ​- 140 лева. Почти толкова излиза и 30 грама черен хайвер. Това разказаха за „Марица“ летовници по ВИП курортите.

Не е голямо спасение за джоба и ако пазарувате в хранителни магазини.  Няма да откриете хляб под 3,50 лв., а ако сте решили да си вземете стек вода за хотелската стая, тя ще ви струва 8 лв., дава бърза справка Анелия от Пловдив, която обикаля из Свети Влас. В ресторант там компанията ѝ хапнали пилешки хапки за 15 лева и пържени картофи за 9.60 лева.

Верни на принципа “ден година храни”, ресторантьорите предлагат крайно некачествена храна на високи цени, коментира момичето. „Ако през последните една-две години успявах да се вместя за храна в заведение до 30 лв., то тази година ми трябват 50 лв.“, разсъждава Анелия. Масово в менютата в оборотните ресторанти на известните курорти е трудно да срещнете ястие на цена под 20 лв., което със сигурност няма и да е най-вкусното на света.

Туристите, които са решили да хапнат на плажа под чадъра, ще бъдат шокирани от цените на заведенията в близост. Обяд за група от 7-10 души ще бъде не по-малко от 500 лв., казва пловдивчанката.

Паркингът край плажа стана златен

От Даниела Теофилова

Голяма част от платените паркинги по Южното Черноморие са фиксирали цени от 3 лв./ч. Така че, ако сте планирали да прекарате целия ден на плажа, се пригответе да отделите сума, за която може да се нахраните в непретенциозен ресторант. В цифри - колата ще "изяде" 24 лева за осем часа.  

Има и доста паркинги, които предлагат престой на автомобила за цял ден с фиксирана сума, която обаче не е по-малкa от 15-20 лв. Морските общини са измислили и друг трик, с който да събират пари от летовниците. Всички близки улици до плажа попадат в синя зона, а служители следят зорко за разсеяни шофьори без пуснат SMS. 

Медицинската помощ за летовниците: От 50 лева за преглед до два стотака за гипс

От Станимир Кронев

Медицинските услуги остават един от най-проблематичните аспекти на почивката по родното море. И ако летовниците във Варна и Бургас могат да са спокойни, че местните болници ще ги поемат, стига да са здравноосигурени, то почиващите по курортите често са принудени да търсят спешна помощ в частни медицински центрове. Проверка на „Марица“ показа, че само в Слънчев бряг и Несебър има над 20 подобни центъра, като всеки от тях предлага различни услуги и цени. Така се оказва, че първичен преглед в най-големия ни курорт струва от 50 до 200 лева, като най-високата цена обикновено е „запазена“ за чужденците. Дори детските прегледи не падат под 50 лева.  

Сред най-честите услуги, които подобни здравни центрове извършват, е гипсирането на счупена ръка или крак по време на почивка. Манипулацията, която в болницата на по-малко от 30 км в Бургас е безплатна, в Слънчев бряг струва от 100 до 300 лева това лято, в зависимост какъв крайник ще трябва да бъде гипсиран. 

Наскоро нашумя шокиращ случай, в който семейство плати 900 лева за 3-часово лечение на стомашно разстройство на детето си. 

Големият проблем  е, че в повечето случаи самите летовници нямат представа за цените. Оказва се, че честа практика на подобни медицински центрове по морето е да нямат обявени цени - нито по сайтовете им, нито пред самите сгради. Така хората със здравен проблем първо търсят помощ и после питат за цената. Макар и много стара, тази практика на неясно ценообразуване, според здравните власти и инспекции, не е забранена. Единственото правило е цените да бъдат предварително обявени, което означава - вътре в лекарския кабинет. И това обаче често се заобикаля и се случва за една и съща манипулация двама пациенти да платят различна сума.

Реално първична медицинска помощ може да се получи безплатно само на медицинските пунктове, които са разположени на самия плаж. Практиката и данните на туроператорите и хотелите пък показват, че когато почива по Черноморието, родният турист рядко сключва здравна застраховка, която често след това покрива напълно направените разходи дори в подобни медицински центрове. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
28 коментара
Кит. Шелин

Кит. Шелин

14.08.2022 | 20:52

Голямо плюене по нашето море. Паликаретата дават сухо на продажни мисирки да хулят нашите курорти. Ас вече съм на 66г и цял живот живря на морето, виждал дъм юного лоши кп ентари и много долни чостъпки от сърана на келнери особено по соца но такова платено плюене не е било. Тук за всеки си има всичко и всеки трябва да знае къде му е мястото. Пърче пица във Несебър старият град е 4лв литър бира Шуменско е 2,5. Със 6,50 можеш да се наядеш сносно. Да има и ресторанти където е и скъпо но цените сравнени със гръцките пак ще са по скъпи. И най важното, по нашето море ще ядете винаги дива риба щото у нас няма садки за риби хранени като прасета и безвкусни

Отговори
4 5
Истината

Истината

15.08.2022 | 00:13

Ами ще плюят хората,защото им е писнало от тая кочина,защото искат висок стандарт от услуги и обслужване,искат да паркират като в белите държави,да ходят по чисти тротоари,ДА ИМА ТРОТОАРИ ВЪОБЩЕ,искат чисто море,чисти плажове и простор когато седнеш ,а не да слушам радиото на тоя до мене отзад над главата ми,не да се наядат,,сносно",а качествено.Да ,има някви морски храни,но аз от къде да знам тия миди в чий мръсни води са расли ,та няма да ме тресне диария,като знаеш какво се излива вътре,искат хората нормални условия,искат грижа от общините за курортите,искат да им е красиво и като отидеш да не се дразниш ,а да си почиваш ,искат ако им е скучно ,да има какво да правят,а освен кръчми и долнопробни магазини без контрол друго няма.Ей това искат ХОРАТА,КАЧЕСТВЕНИТЕ ХОРА ИСКАТ КАЧЕСТВО ,останалите ДЕТО НЕ СЕ КЪПЯТ МОЖЕ И ,,СНОСНО"ДА КАРАТ...

Отговори
3 4
Фанта лимон и мартини

Фанта лимон и мартини

14.08.2022 | 20:38

Какво да става с черноморието,то си е батак не от сега

Отговори
1 1
Киртак Кирча

Киртак Кирча

14.08.2022 | 17:10

Гласувайте за нас и ние ви обещаваме още с въвеждане на еврото чувствително ще смъкнем цените . Като ето например един таратор от 9лв. ще стане само на 5 евро.

Отговори
3 0
ГЪБАРКО

ГЪБАРКО

14.08.2022 | 15:05

Този тип статийки са журналистическа пропаганда / и те трябва хляб да ядът/. Има място за всеки ,зависи с какви пари разполага. Има скъпо, има и на много прилични парички, къде да отседнат и какво да консумират. Хубавото лято на всички.

Отговори
3 3
Гъркофоб

Гъркофоб

14.08.2022 | 13:36

Да бе,иди до Тасос да хапнеш мусака за 10 евро

Отговори
2 0
Захир

Захир

14.08.2022 | 09:21

Кой ги кара да ходят

Отговори
1 0
Буда

Буда

14.08.2022 | 08:50

Докато има балъци ще има и тарикати

Отговори
4 0
Кпсс

Кпсс

13.08.2022 | 19:56

Из.р.о.д.и,мъ.р.ш.а,но най-големите отпадъци си остават бг курортистите,които са на жалкия принцип "веднъж се живее".само че не вие живеете,а тези,чиито гуши пълните,жалкари прости.....

Отговори
8 4
Ужас

Ужас

15.08.2022 | 14:48

Седи си вкъщи по добре.....мн е скъпо и гадно ....гледай си турския сериал ...по добре е.....или НА Гърция с бира на промоция от лидъла ....,

Отговори
0 0
Време е

Време е

13.08.2022 | 18:26

Някой да им спре кранчето на мафията по Черноморието.Като за начало спрете да ходите в ресторанти и си купувайте готова храна за вкъщи цените са много по-ниски,а качеството същото.Централните плажове само на безплатните зони като няма такава и вас да ви няма.Аз ходя по къмпинги и никога на централните плажове,много по-спокойно и евтино.Колата ми на сянка без пари чадъра ми от битака за 23лв и една хладилна чанта с напитки на реални цени.Направете това и до две години цените ще се нормализират и за мен не е ок 20лв порция ядене те на 10лв да я продават имат 50%печалба ама 20лв това е лудост

Отговори
24 2
Митко

Митко

13.08.2022 | 19:17

Брат лъжат те недей се впряга

Отговори
3 2
Димитър

Димитър

13.08.2022 | 18:01

Как не ви е срам да лъжете толкова безочливо? Гърците ли ви плащат? В момента съм в хотел Европа в Сл. Бряг, 4 звезди, на първа линия, 10 метра до плажа, където цената за вечеря на блок-маса е 20 лв./човек.

Отговори
7 16
Феритано

Феритано

14.08.2022 | 20:42

Слънпака е толкова изпаднал,че и най -дпбрите цени да ми дадат,само като видя тая кочина и ми се отяжда,така че и да е хубав хотела ,ако наоколо е гадория няма начин да отида пак,да не говорим че плажа е под всякаква критика

Отговори
2 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?