71

Цената на мечтата: Богатите могат да изкачат Еверест в лукс за $130 000 СНИМКИ

71 години след началото на изкачването на Еверест е станало по-удобно и много по-скъпо. От 1953 досега около 10 000 алпинисти са стъпили на световния първенец, а над 300 души са загинали по пътя си към него.

От върхов успех на физиката и духа за малцина изкачването на Покрива на света се превръща в съвсем постижима цел за хора с дебели портфейли. В зависимост от сумата дори в базовия лагер се предлагат условия, близки до лукса.  


Изкачването до Еверест през 2022 г. излиза между 32 и 120 хил. долара, според вида на експедицията. 

Сметката включва таксата за разрешително от непалското министерство на туризма, което в пиковия пролетен сезон струва около 10 000 евро. Повечето компании предлагат цени между 60 и 65 хиляди долара. Освен гидове и шерпи, които съпътстват катерачите по време на изкачването, се заплаща още екипировката, бутилките с кислород - поне по 550 долара, вътрешните полети, настаняването, храната, както и услугите на местните помощници, т.нар. шерпи, които водят в планината, носят багажа и готвят.


Няма недостиг на местни водачи, тъй като заработката е поне 3500 евро на сезон - над два пъти повече от годишния доход на средностатистическия жител на Непал.

За тези, които са склонни да платят повече за значително по-комфортни условия по време на експедицията, цената може да стигне 100 000 долара.


Една от компаниите предлага и VIP пакет срещу 130 000 долара. Той включва специално приготвена вечеря през първия ден на експедицията в 5-звезден хотел, храна и бар в базовия лагер, отделна баня и тоалетна, голям екип помощници, които носят до 200 кг багаж, персонален фотограф и хеликоптер на разположение по всяко време.

Цената може и да е значително по-ниска - от 35 000 до 40 000 долара, ако човек реши сам да си потърси местни компании в Непал, които организират изкачване на върха.

Можете да кацнете директно в базовия лагер с хеликоптер и да си поръчате почти всяко ястие, което можете да получите в петзвезден хотел в столицата Катманду, интернет връзка. Днес експедицията до върха отнема само около 45 дни, или два пъти по-малко време, отколкото преди. Дори вече се говори за масов туризъм в базовия лагер на Еверест.


Между 300 и 400 души годишно получават разрешение да изкачат върха от властите в Непал. По най-често използваните маршрути към върха редовно явление напоследък са опашките от хора, които се изчакват с часове в т.нар. "зона на смъртта" над 8000 метра, където няма достатъчно кислород.

Що се отнася до екипировката, една добра и качествена може да излезе средно 7 хил. долара днес, като при онлайн поръчките може да има отстъпки.

Срещу 1600 долара на човек пък можете да си доставите незабравимо преживяване - обиколка с хеликоптер в района на Еверест с кацане в базовия лагер.

Еверест си има и ултрамаратон, наричан "най-трудното трасе в света". Стартира на 29 май, денят на първото покоряване на върха през 1953-та. Стартът е от базовия лагер на височина 5356 м, а финалът - в град Намче Базар на 3550 м.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?