71

Цар Фердинанд се завръща в България посмъртно! Препогребват го във "Врана"

След кончината му в град Кобург през 1948 г. тялото на царя е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град

 

Тленните останки на цар Фердинанд I ще бъдат върнати в България до един месец.

В момента те се намират в криптата на католическата църква "Св. Августин" в родния му град Кобург в Германия, където той умира през 1948 г.

В момента тленните останки на цар Фердинанд са положени в криптата на католическата църква "Св. Августин" в Кобург (Гер) пред саркофазите на майка му и баща му.

 

"В Днешните условия на демокрация и уважение към историята позволяват тленните останки на цар Фердинанд да бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на любимия му дворец "Врана" в София. Така ще се отдаде нужната почит към един дългогодишен държавен глава и главнокомандващ, който въпреки редица противоречиви оценки за някои моменти от управлението му е дал много за развитието и модернизацията на държавата ни", се казва в съобщението до медиите, публикувано днес, пише "24 часа".

В него се припомня още, че след кончината му в град Кобург през 1948 г. тялото на царя е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град. В годината на смъртта му погребението на царя във втората му родина България е напълно невъзможно с оглед на политическата ситуация в страната и следвоенния период в цяла Евроха,въпреки голямото му желание и това на близките му. 

Междувременно католическата енория в Кобург съобщи на сайта си, че организира поклонение пред тленните останки на българския цар и дава възможност на енориашите и всеки, който желае "да се сбогува тихо" с покойника в криптата "Кохари" на църквата "Свети Августин". От енорията допълват, че след абдикацията си през 1918 г. българският цар е живял почти 30 години в Кобург. 

След което тленните му останки ще бъдат изпратени с нужните почести и положени в царската крипта на Двореца "Врана" в София.

 

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?